kolmapäev, 2. jaanuar 2019

Kihiline toorkook

Gluteenivaba, teraviljavaba vegan toorkook.

Minu arvates sümpaatne kook, kergelt mõrkjam kakaokiht täiendas meeldivalt alumisi kihte.
Ainsa puudusena võiks selle koogi puhul tuua mandariini kestasid, mis vaatamata suurele purustamisele ikkagi lõikamisel veidi nähtavale tulid, kuigi süües neid ei tundnud. Selle vastu peaks aitama, kui mandariinid enne purustamist külmutada ja siis külmunult purustada.

Põhi: 
120 g ehk 15 tk kuivatatud aprikoose
100 g kreeka pähkleid

I kiht: 
150 g india pähkleid
200 g aprikoose
8 mandariini (kooritult 400 g)
5 tl sidrunimahla
4 tl (30 g) kookosõli vedelal kujul

II kiht:
1 purk Santa Maria lillas purgis kookospiima tahket osa
2 spl kookosõli vedelal kujul
2 spl (25 g) (toor)kakaod
170 g ehk 27 kuivatatud datlit

Põhja  tegemiseks purustasin pestud kreeka pähklid peeneks puruks. Kuivatatud aprikoosid pesin ja kontrollisin ühekaupa, et kive sees poleks, purustasin köögikombainis peeneks, seejärel töötlesin neid köögikombainis veel koos purustatud kreeka pähklitega, et saada ühtlane mass.
Laotasin saadud massi küpsetuspaberiga kaetud ümmarguse koogivormi põhja.
Esimese kihi jaoks purustasin pestud india pähklid peeneks. Kuivatatud aprikoosid pesin ja kontrollisin ühekaupa, et kive sees poleks, purustasin köögikombainis peeneks. Pildil näha mõlemad purustatult.
Lisaks purustasin ka kooritud mandariinid köögikombainis ja pärast veel töötlesin üle saumikseriga.
Purustatud pähklid, aprikoosid, mandariinid, sidrunimahla ja kookosõli panin köögikombaini, töötlesin ühtlaseks massiks ja valasin koogivormi põhja peale. Panin külmkappi.


















Teise kihi tegemiseks pesin kuivatatud datlid ühekaupa, kontrollides, et kive pole. Purustasin köögikombainis peeneks, seejärel peenestasin veel ka saumikseriga.



















Panin köögikombaini purustatud datlid, kakao, kookosõli ja kookospiima tahke osa, töötlesin kiiresti ühtlaseks. Santa Maria lillas purgis olev kookospiim muutub suuremas osas tahkeks, kui hoida purki ööpäev külmkapis. Purk peab olema korralikult külmkapi tagumises osas. Külmkapi ukse sees, kus temperatuur pidevalt vaheldub, purki hoides tahket massi ei saa. Soovitatav on enne külmkappi panekut purk keerata tagurpidi, siis avades õiget pidi keerates on peal vedelik, mille saab ära valada ja siis saab tahke osa kätte.
Kookospiima kohta loe täpsemalt siit: https://toiduinfo.blogspot.com/2018/07/kookosvahukoor-katsetused-kookospiimast.html



















Valasin teise kihi esimese kihi peale koogivormi, panin külmkappi.


















Kook püsis koos, kuid katted on üsna pehmed. Kui on soov saada kõvemad kihid, võib rohkem kookosõli panna.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar