teisipäev, 25. detsember 2018

Pähkli-vaarika toorkook

Gluteenivaba, teraviljavaba vegan toorkook



















Põhi:
150 g kreeka pähkleid
150 g ehk 19 tk kuivatatud aprikoose (mahe)
1,5 spl (toor)kakaod

Kate:
225 g india pähkleid
150 g kuivatatud datleid
225 g ehk 4 dl külmutatud vaarikaid
50 g kookosõli

Pesin pähklid sõelal. Kuivatatud aprikoosid pesin ühekaupa, kontrollides, et kive sees pole. Purustasin köögikombainis eraldi aprikoosid ja eraldi ka pähklid.  Siis töötlesin neid mõlemaid koos kakapulbriga köögikombainis ühtlaseks taignaks.
Laotasin saadud segu küpsetuspaberiga kaetud ümmarguse koogivormi põhja.

Täidise tegemiseks pesin india pähklid. Datlid pesin ühekaupa kontrollides, et kive pole. Ka täidise tegemisel purustasin eraldi nii datlid kui ka pähklid. Lisaks purustasin eraldi ka külmutatud vaarikad ja need just külmunult, siis tekib peenike vaarikapudi.
Kõik purustatud koostisained segasin vedela kookosõliga. Tegin seda köögikombainis.
Katte valasin põhjale, panin külmkappi tahkenema.

See kook ei olnud halb, sõin seda hea meelega, kuid kookosvahukoorest koogid on minu arvates ikka  paremad india pähkli kookidest. Kunagi tegin ka leotatud india pähklites, kuid sellisel viisil tehtud india pähkli täidis meeldis mulle veel vähem.

laupäev, 22. detsember 2018

Pühademeeleolu

Tegin eile veidi teistsuguse ja pidulikuma söömise, natuke vaheldust mu igapäevasele toidule. Perele tegin suitsusingiga ahjukartuleid. Endale (ja ka teistele huvilistele) küpsetasin eraldi ahjupannil kartuleid, porgandeid, bataati, juursellerit, väikseid mugulsibulaid, peeti ja varssellerit. poolikuid šampinjone. Kartulid küpsetasin pehmeks, teised köögiviljad jätsin poolkrõmpsuks.

Lisandiks olid tooted, mis sobivad ka mulle ja kus pole sees suhkrut ega lisaaineid. A1000 kauplusest ostetud Lõuna-Eesti hapendatud lehterkukeseened, Säga-Aaviku talu mahe hapukapsad, Grossi poest Vera konservherned (ainsad, mis hernestest ilma suhkruta leidsin), rohelist sibulat ja tomatit.





Ananassi-apelsini-banaanijäätis

Taimne jäätis

Nägin videot, kus külmutatud ananassist tehti jäätist. Sain sellest inspiratsiooni, kuid lisasin ananassile ka banaani ja apelsini.



















Tükeldasin kooritud pool küpset ananassi kuubikuteks, panin paksust kilest kilekotti, sinna lisasin ka 2-3 tükeldatud banaani ja ühe tükeldatud apelsini (sektorid lõikasin 3 tükiks). Mida magusamad viljad on, seda parem jäätis tuleb. Jätsin ööseks külmuma. Külmutamise esimestel tundidel on soovitatav iga tunni järel käia seda kotti mudimas, et kogu puuviljademass ei külmuks üheks suureks tükiks, vaid, et neid oleks pärast lihtne kasutada ja oleksid eraldi.
Mina külmutasin korraga mitu kogust.
Järgmisel päeval hakkasin neist jäätist tegema. Selleks valasin jaokaupa külmunud viljad köögikombaini. Võiks jälgida, et nii ananassi, banaani kui ka apelsini kõiki saaks. Purustada külmumult kuni muutub ühtlaseks peeneks massiks. Mina tegin pärast veel saumikseriga üle ja panin siis jäätisekarpi ning tagasi sügavkülma. Siis tegin järgmise köögikombainitäie.
Jäätise tegemise ajal degusteerisin ikka päris palju, oli väga hea. Sügavkülmast pole veel jäätist välja võtnud, aga lähiajal on see plaanis, sisi saan täpsemalt kirjutada kaua läheb, et jäätis pehmeneks söömiskõlbulikuks.

Šokolaadine vegan toorkook kookospiima ja vaarikatega

Lihtsalt teostatav hea ja hõrk toorkook. Täielikult taimne, vegan, gluteenivaba, teraviljavaba




Põhi: 
150 g päevalilleseemneid
150 g kuivatatud aprikoose (mahetoode)
1,5 spl (50 g) tahket kookosõli

Päevalilleseemned pesin sõelal ja purustasin seejärel köögikombainis.
Kuivatatud aprikoosid pesin ühekaupa kontrollides, ega kivi pole sees. Purustasin eraldi köögikombainis. Siis panin ka purustatud seemned aprikoosipüree hulka, lisasin kookosõli ja töötlesin köögikombainsi ühtlaseks massiks.
Laotasin saadud massi küpsetuspaberiga kaetud ümmarguse koogivormi põhja, silusin ühtlaseks.

Kate:
2 purki Santa Maria lillas purgis original kookospiima (ainult tahke osa)
220 g kuivatatud datleid
2 spl tahket kookosõli
4 spl (40 g) toorkakaod

Soovitan lugeda postitust, kus kirjutan kookospiima katsetustest: https://toiduinfo.blogspot.com/2018/07/kookosvahukoor-katsetused-kookospiimast.html.
Lühidalt öeldes tuleks kookospiima purk panna vähemalt üheks ööks külmkappi purk tagurpidi keeratult. Järgmisel päeval purki avades valada ära vedel osa, mida saab mujal kasutada. Koogi sisse panna ainult täiesti tahket osa.
Datlid pesta ühekaupa, kontrollides, et kive pole sees. Purustada köögikombainis püreeks. Sellele lisada kookospiima tahke osa, kookosõli ja toorkakao (võib asendada tavalise kakaopulbriga). Töödelda ühtlaseks. Saadud segu valada koogivormi põhja peale. Panna külmkappi  vähemalt paariks tunniks.

Kaunistamiseks serveerimisel vaarikaid (sulatasin külmunud vaarikad taldrikul ja tõstsin enne serveerimist sulanult koogile.
Vaarikad olid koogile täiuslik lisand tuues šokolaadisele rammususele erksat värskust. Katsetasin alguses seda kooki pähkli-datlipõhjaga, kuid see jäi selle koogi jaoks liiga intensiivseks. Selle koogi kate vajab just tagasihoidlikuma maitsega põhja
Ootan juba, et seda kooki kolmandat korda teha, sest minu arvates on see lihtsalt nii hea.

Ma ei soovita panna vaarikaid korraga kogu koogile, vaid ainult serveeritavatele tükkidele vahetult enne söömist. Kui samal päeval kõike ära ei söö ja vaarikad jäävad üleöö koogile, siis imbub neist veidi mahla  ja niiskust koogile, mis muudab selle pehmemaks. Minul juhtus nii. Teinekord olen targem.

reede, 21. detsember 2018

Kollaaž teraviljavabadest toitudest (nov-dets 2018)


Hommikusöögid

Lõuna- ja õhtusöögid



Teraviljavaba toitumine - 17. päev (2696 kcal)

Mida aeg edasi, seda paremini olen osanud oma päevamenüüd planeerida, alguses kippusid liiga vähese kaloraažiga tulema ja 3. dets päevamenüü osutus isegi väga kalorirohkeks ning seda täielikult taimse toiduga, sealjuures ilma tera- ja kaunviljadeta. Ma olin väga imestunud. Kuna kaalun 52 kg, siis kaalutõusu pärast ma muretsema ei pea, söön ikka nii, et kõht täis oleks.
Mul ei ole sellest päevast fotosid, aga kuna Tervise Arengu Instituudi nutridata toidupäevikus on mu menüüd kuupäevade kaupa salvestatud, siis saan sealt jagada.

Põhjust, miks ma nii toitun, saab lugeda siit: https://toiduinfo.blogspot.com/2018/12/jarjekordne-kokkuvote.html

Hommikusöök: 
55 g mustikaid
37 g kirsse
24 g musti sõstraid
153 g hurmaad
215 g apelsini
45 g mandariine
120 g banaani
48 g kreeka pähkleid

Vahepala:
240 g banaani
110 g ananassi

Lõunasöök:
89 g lillkapsast
66 g kurki
40 g paprikat
65 g punast peakapsast
276 g keedetud kartuleid
6 g rohelist sibulat
27 g porgandit
30 g varssellerit
75 g lehtsalatit
31 g lehtkapsast
50 g kreeka pähkleid
36 g spinatit

Õhtusöök:
73 g hiina kapsast
53 gvalget peakapsast
71 g kurki
265 g keedetud kartuleid
50 g päevalilleseemneid
86 g peeti
92 g tomat

Vahepala:
129 g õuna
278 g banaani

energiat 2696 kcal
süsivesikuid 423 g ehk 58,5% päevasest energiast (soovituslik 50-60%)
rasvu 97 g ehk 32,4% (soovituslik 25-35%)
valke 61,5 g ehk 9,13% (soovituslik 10-20%, teistel andmetel on soovituslik naistel vähemalt 47 g valku, seega mahun ma kenasti normi).

Peale B12 ja D teisi vit ja mineraalaineid sain soovituslikes kogustes või ligilähedaselt, vaid joodi veidi üle poole soovituslikust kogusest).

Järgmisel päeval, 4. dets tarbisin 2157 kcal ja valgud, rasvad, süsivesikud olid omavahel õiges suhtes. Olen süsteemi selgeks saanud ja enam igapäevaselt ei kaalu ega pane kirja. Mõne aja pärast võib-olla teen mõne kontrollpäeva.

Teraviljavaba toitumine - 6. päev

22. nov
Hommikusöök:
mustikad, maasikad, vaarikad, murelid, banaan, melon, hurmaa, mandariin, kreeka pähklid, päevalilleseemned


Vahepala: 
238 g banaani

Lõunasöök:


spinat, lehtsalat, brokoli, kõrvits, kõrvitsaseemend, avokaado, lehtkapsas, petersell, kartul, lillkapsas, paprika, porgand, punane peakapsas.

Vahepala:
250 g õuna
135 g melonit

Õhtusöök:


tomat, paprika, hiina kapsas, kurk, keedetud kartul, kreeka pähklid, porgand.

Vahepala:
banaan 462 g
mandariin 71 g

Päeva jooksul kokku 2216 kcal
süsivesikuid 377 g ehk 63,6 % kogu energiast (ületasin veidi normi)
rasvu 67,9 g ehk 27,6 %
valke 49,1 g ehk 8,86 % kogu energiast

esmaspäev, 17. detsember 2018

Teraviljavaba toitumine - 3. päev

Selgitust, miks ma nii toitun, saab lugeda siit:
 https://toiduinfo.blogspot.com/2018/12/jarjekordne-kokkuvote.html
19. nov
Hommikusöök


50 g vaarikaid
61 g maasikaid
30 g mureleid
30 g mustikaid
64 g apelsini
60 g mandariine
175 g melonit
108 g banaani
20 g kõrvitsaseemenid

Oode:
232 g banaani

Lõunasöök:



40 g mandleid
45 g oranži paprikat
170 g kartuleid
50 g peeti
30 g hiina kapsast
25 g spinatit
30 g punast peakapsast
42 g porgandeid
50 g punast paprikat
73 g brokolit

Oode:
258 g õuna

Õhtusöök:
Keetsin kõrvitsa-kartulipüreed, aga välja tuli püreesupp, seetõttu ei saanudki seda toorete köögiviljadega süüa, vaid pidin supisöögikorra tegema. See supp oli kreemja konsistentsiga ja maitses hästi. Ja kui kaunis värv, mis ei paistnud peale kõrvitsaseemnete lisamist küll enam nii hästi välja.
Minu portsjon kaalus 480 g ja arvestasin, et selles oli 1 osa kartuleid, 1,5 osa kõrvitsat ja 0,9 osa vett. Lisaks soola ja praetud sibulaid.
Kogu supi tegemiseks võtsin järgmised kogused:
805 g tooreid kartulitükke
1263 g toorest kõrvitsat
700 g vett




Õhtul hiljem:




25 g spinatit
50 g punast peakapsast
60 g brokolit
15 g kreeka pähkleid

Vahepala:
200 g banaani

Päeva jooksul saadud toidust:
energiat 1917 kcal

Teraviljavaba toitumine - 2. päev

18. november 2018
Hommikusöök:

40 g mureleid
40 g vaarikaid
60 g kultuurmustikaid
70 g maasikaid
10 g musti sõstraid
190 g melonit
75 g ananassi
140 g banaani
130 g õuna
20 g kõrvitsaseemneid

Hommikusöök andis:
energiat 488 kcal
süsivesikuid 95,5 g
rasva 10,5 g
valku 9,7 g

Lõunasöök:




















150 g keedetud kartuleid
20 g spinatit
63 g kurki
53 g brokolit
31 g lehtsalatit
68 g tomatit
30 g kreeka pähkleid

Lõunasöök andis:
energiat 368 kcal
süsivesikuid 39,2 g
rasvu 20 g
valke 11,4 g

Õhtusöök:





















82 g valget peakapsast
58 g lehtsalatit
80 g kõrvitsat
33 g punast peakapsast
70 g punast paprikat
93 g lillkapsast
23 g redist
16 g spinatit
252 g keedetud kartuleid
30 g päevalilleseemenid

Õhtusöök andis:
energiat 477 kcal
süsivesikuid 69,6 g
rasvu 17,8 g
valke 17,2 g

Vahepala:
220 g õuna
154 g banaani

vahepala andis
energiat  244 kcal
süsivesikuid 61,8 g
rasvu 0,462 g
valku 1,85 g

Kokku kogu päev:
energia 1577 kcal
süsivesikuid  266 g ehk 62% energiast
rasvu  48,8 g ehk 27,8% päevaset energiast
valku 40,2 g ehk 10,2% päevasest energiast.

Süsivesikuid oli 2% soovituslikust protsendist rohkem ja kaloreid tuli vähem.
Programm pakkus soovituslikuks energia koguseks 1687 kcal, sellest sain 110 kcal vähem.

Teraviljavaba toitumine - 1. päev

Põhjust, miks ma nii toitun, saab lugeda siit: https://toiduinfo.blogspot.com/2018/12/jarjekordne-kokkuvote.html

17. november 2018
Hommikusöök


















See esimese päeva hommikusöök ei pakkunud mulle piisavalt rõõmu. Ühest küljest see, et ma kasulikkuse mõttes panin sinna ka lehtsalatit (smuutisse pannakse ju ka) ja teine põhjus oli see, et ma kõik ära segasin ja seega jäi visuaalne pool nõrgaks ja seega ei tundunudki see nii nauditav.

 133 g ananassi 
40 g mureleid
20 g vaarikaid
20 g mustikaid
15 g maasikaid
125 g melonit
120 g banaani
15 g kõrvitsaseemneid
10 g päevalilleseemned
38 g lehtsalatit
60 g õuna
16 g kreeka pähklid 

Vahepala:
265 g õuna

Lõunasöök:


















60 g lillkapsast
34 g nuikapsast
62 g punast peakapsast
32 g brokolit
33 g lillat hiina kapsast
29 g lehtsalatit
240 g keedetud kartuleid
14 g lehtkapsast
8 g peterselli
45 g punast paprikat
20 g avokaadot
22 g porgandit
9 g varssellerit
49 g kõrvitsat

Lõunasöök andis:
energiat 368 kcal
süsivesikuid 39,2 g
rasva 20 g
valku 11,4 g

Vahepala:
177 g banaani

Õhtusöök:

53 g punast paprikat
8 g lehtsalatit
60 g tomatit
1 g ingverit
35 g porgandit
45 g valget peakapsast
45 g punast peakapsast
55 g peeti
8 g redist
15 g kreeka pähkleid
98 g kõrvitsat
4 g rohelist sibulat
5 g kõrvitsaseemneid

Õhtusöök sisaldas:
energiat 477 kcal
süsivesikuid  69,6 g
rasvu  17,8 g
valku 17,2 g

Vahepala:
 177 g banaani

Päeva jooksul saadud energia: 1836 kcal

Kasutasin Tervise arengu Instituudi Toitumispäeviku kalkulaatorit.