laupäev, 1. september 2018

Gluteenivabast pärmitaignast köögiviljapirukas

Gluteenivaba, munavaba, piimavaba

Mulle väga ei maitsenud tatrapärmitainas. Võib-olla on asi selles, et ma alles teen tutvust tatrajahuga ja see on mulle veel harjumatu või segas mind tarta ja pärmi kooslus. Ma sõin seda pirukat soojalt tegelikult päris palju, soojalt see maiste mind nii väga ei seganud. Tundsin taigna maitses šampinjonimaitsele sarnanevat maitset ja kuna ka šampinjonid olid piruka peal, siis sobis hästi. Külmalt mulle ei meeldinud. 
Jäin küpsetise konsistentiga rahule, küpsetis püsis väga hästi koos ja oli hästi lõigatav, järgmisel päeval oli tainas kuivem, aga see juhtub tegelikult kõigi pärmitainastega. 
Tainas kerkis ülivähe, kas pärmist üldse erilist kasu oli, ei oska öelda.

Kõige ülemisel pildil on kohe kuumalt lahti lõigatud tükid ja sealt võib jääda mulje, nagu tainas oleks nätske olnud. Viimasel pildil, kus on näha jahtunult lõigatud tükk,  on küpsetise konsistents paremini näha.

Tainas:
3,5 dl käesooja vett
1 pk (12g) kuivpärmi
7 dl toortatrajahu
2 spl õli
3/4 tl soola

Kate:
500 g šampinjone
1 suvikõrvits
1 sibul
1 pk (400 g) külmutatud brokolit
0,5 paprikat

Segasin vee pärmiga, lisasin soola, õli, jahu. Töötlesin mikseri taignakonksudega ühtlaseks.  Kui tainas tundus raske, sisi ma ei julgenud paksemaks seda teha. Tainas läks kerkima sellisena nagu pildil näha.


Tunni aja pärast lõpetasin kergitamise. Vähesel määral oli kerkinud ka. Jaotasin taigna lusika ja noa abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Katsin taigna köögiviljakattega.

Katte tegemiseks pesin ja viilutasin šampinjonid, praadisin neid pannil kuni neist eraldunud vesi oli kadunud, siis lisasin hakitud sibula ja praadisin koos.
Külmutatud brokoli aurutasin aurutusrestil kuni polnud enam külmunud, siis purustasin köögikombainis väiksemaks.
Suvikõrvitsa tükeldasin väikesteks kuubikuteks, praadisin samuti õlisel pannil poolküpseks.

Panin taignale šampinjoniviilud, seejärel brokoli ja siis suvikõrvitsa ning paprika.
Küpsetasin 200kraadise ahju keskmises osas 25 minutit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar