laupäev, 1. september 2018

Gluteenivabad taimsed pelmeenid

Gluteenivabad, munavabad, piimavabad, lihavabad

Otsisin gluteenivabade pelmeenide retsepti ja katsetasin neist üht, kuid paraku see ei toiminud. Kuna pelmeenide tegu oli juba plaani võetud ja täidised valmis tehtud, ei jäänuid muud üle kui retsept ise välja mõelda. Läks hästi ja asi toimis, pelmeenid tulid head, tainas oli ka hea maitsega. Nende tegemine ei olnud küll kõige lihtsam, sest riisijahust taigna kerge murenemise tõttu tuli igat pelmeeni ühekaupa peopesas vormida, aga tulemus tasus seda vaeva.


Tainas:
1 dl  külma vett
2 dl riisijahu
1 dl tärklist
3 spl õli
0,5 tl soola

Panin kõik ained köögikombaini ja töötlesin kuni moodustas suure palli.

Tegin samal päeval kaks korda seda tainast, sest täidist jäi üle. 
Kui esimesel korral toimis kõik hästi, tainas tuli pehme, elastne, ei jäänud käte külge kinni, oli hästi vormitav, siis teisel korral tehes jäi tainas liiga kuiv ja purune ja tainast kätevahel kokku surudes oli tunda, et ei jää kokku püsivaks, vaid mureneb laiali vaatamata sellele, et tegin samade kogustega. Isegi kui sellisest taignast õnnestub rullida õhuke tainas, ei ole võimalik pelmeeni kokku vormida ilma, et tainas mureneks laiali.
Sellisel juhul tuleks vett veidi juurde lisada. Vett juurde lisades ei moodustanud palli, jäi pehmem, aga sellega oli võimalik tegutseda ja pelmeenid valmis teha.
Taigna erinevus võib tulla ka sellest kui täpne detsiliitritega koguste mõõtmine on.

Vormisin taignast umbes 3 cm laiused vorstikesed, hoidsin neid toidukilesse pakitult, et oma järge oodates ära ei kuivaks. Lõikasin  väiksed 2-3 cm pikkused jupid. Rullisin iga jupi kahe küpsetuspaberi vahel väikseks kettaks  ja peopesas ketast hoides katsin selle täidisega ja vajutasin kätega ääred kinni. Vajadusel kasutada küpsetuspaberil ja kätel tärklist. Alguses proovisin kahvliga ääred kokku suruda, aga siis hakkas taigna kuivades see äär murenema.


Täidis 1:
Hortex VIP mix (porgand, roheline uba, paprika, brokoli, maisitõlvikud).
Aurutasin selle külmutatud köögiviljasegu aurutusrestil kuni oli sulanud ja purustasin seejärel köögikombainis peeneks. Olen seda segu kasutanud ka köögiviljakotlettides, sest selles on tugevad erksad maitsed.
Täidis 2:
Peenestatud, praetud šampinjonid, praetud sibul


 Valmis vormitud pelmeenid praadisin õlisel pannil mõlemalt poolt pruuniks.

Teisest taignakogusest tehtud pelmeenid külmutasin ära. Mina panin pelmeenid tärklisega määritud taldrikutele, kuid pelmeenid külmusid nii tugevasti taldriku külge, et isegi noa abil oli raske neid lahti saada ja mõned läksid lahti kangutamise käigus katki. 
Soovitaksin need külmutamiseks panna hoopis tärklisega kokku määritud küpsetuspaberiga kaetud alusele, kust on neid kindlasti kergem lahti saada. Külmunult pakendada kilekotti ja jätta edasi külmuma. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar