laupäev, 1. september 2018

Kräsupea gluteenivaba vegan variant

Tegin selle hõrgutise 1. septembriks.

Gluteenivaba, piimavaba, munavaba


Päris rammusa maistega kook. Kirsse oleks võinud palju rohkem panna, et rammusa vahele värskust ja erksust lisada, samuti oleks võinud sidrunimahla olla koogis rohkem. Mulle tundub, et kookosvahukoor vajab endale kõrvale sidrunimahla.
Tegin kahe erineva kreemiga. Põhja katsin india pähklitest tehtud kreemiga. Minu jaoks oleks pähklikreem võinud olemata olla, see mulle väga ei meeldinud.
Kui ma uuesti teeksin ja kindlasti kunagi teen, siis ma paneksin pähklikreemi asemel osa kookosvahukoorest põhja katteks ja immutaks põhja sidrunimahlaga, sest kui kookosvahukoorele rohkem sidrunimahla panna, võib see tükiliseks muutuda, vähemalt ükskord mul nii juhtus.
Aga kook kokkuvõttes oli väga uhke ja hea, põhjad olid pehmed, aga püsisid hästi koos, kook oli kokkuvõttes ka hästi mahlane, pehme, hästi koospüsiv. Pehmuse mõttes mingit immutamist ei vaja, ainult hapuma maitse osas immutaksin sidrunimahlaga.
Glasuuri jooksis palju koogilt maha, aga seda pigem seetõttu, et tegin glasuuri liiga palju, oleks poole vähemast piisanud. Glasuuri koogile lusikaga  niristades jooksis see hästi peenikeste niredena ja jäi karamelliselt koogi küljele seisma, mitte ei voolanud kohe maha.
Kook võiks mõned tunnid enne serveerimist külmkapis seista, minul oli üleöö. Glasuur külmkapis tahkeks ei muutu, jääb nii nagu on alguses.

Tainas:
2,5 dl hirsihelbeid
1 dl riisijahu
2,25 dl palmisuhkrut
150 g ehk 1 dl ilma suhkruta õunamoosi (3 muna asemel)
1 spl linajahu + 2,5 spl vett (et tainas püsiks hästi koos)
1 tl soodat
2,25 dl kookosvett (2 kookospiima purgi vedel osa peale öö otsa külmas seismist, mille käigus suurem osa kookospiimast muutus tahkeks)

Poolele taignale lisada 1,5 spl kakaopulbrit

Õunamoosi keetmiseks koorisin ja puhastasin valged klaarid, tükeldasin suurteks kuubikuteks, panin vähese veega keema, nii et vesi kattis  0,5-1 cm ulatuses potipõhja. Keetsin pehmeks, püreestasin veel ka saumikseriga, lasin jahtuda.

Kookosvahukoore tegemise kohta loe täpsemalt siit: 
https://toiduinfo.blogspot.com/2018/07/kookosvahukoor-katsetused-kookospiimast.html

Lühidalt öeldes tuleks vähemalt eelmisel päeval panna kookospiima purgid külmkappi tagurpidi. Järgmisel päeval purki avades on vedel osa, mida ma nimetan kookosveeks peale tekkinud. See tuleks pealt ära valada. Seda kasutasin selle koogi taigna koostises. Paksu massi, kus ei tohi olla isegi natuke vedelat osa, saab vahustada kookosvahukooreks. Lillas purgis on kahte sorti. Mina kasutan pildil olevat, kus on nime juures paremal väike hele kastikene, seal ei ole rohkem lisaaineid kui vaid stabilisaator guarkumm. Originaali nimelisel on rohkem lisaaineid.


Sellel pildil olev kookospiima tahke osa peal on natuke ka vedelamat osa. See tuleks ära võtta, muidu ei saa paksu vahukoort. Pildil olev purk oli külmkapis õiget pidi, seetõttu tekkis tahke osa peale ja vedelik jäi alla. Mugavam on teistpidi, siis saab vedela kõigepealt ära valada.

Taigna tegemiseks purustada hirsihelbed köögikombainis jahuks, lisada riisijahu, sooda, segada. Lisada õunamoos, veega segatud linajahu ja kookosvesi, töödelda ühtlaseks taignaks. Pool taignast võtta ära ja küpsetada ümmarguses lahtikäivas koogivormis küpsetuspaberi peal 10 min 200kraadise ahju keskmises osas. Ülejäänud taignale lisada  kakao ja segada ühtlaseks.
Pruunist taignast küpsetada samuti ümmarguses vormis põhi.

Kreem põhja katteks:
1 pk (150 g) india pähkleid
1 dl ilma suhkruta mandlipiima või muud taimset piima, vett või mahla
2 spl palmisuhkrut
0,5 spl kakaopulbrit
poole sidruni mahl

Panin pähklid kogu päevaks külmkappi vette likku. Õhtul kooki tegema hakates valasin vee ära, pesin pähklid sõelal ja purustasin köögikombainis peeneks. Lisasin pähklipurule ülejäänud ained ja töötlesin köögikombainsi ühtlaseks..

Vahele ja peale:
3 dl külmutatud kirsse

Kookosvahukoor heledast põhjast tehtud kuubikutega segamiseks:
2 purki Santa Maria lillas purgis kookospiima tahket osa - eelmisel päeval külmkappi panna!
2 spl  palmisuhkrut
3 tl sidrunimahla
Kuna kooki kattev glasuur tuleb magus, siis tegin kookosvahukoore vähemagusa.

Kookospiimaga toimida ülalpool kirjeldatud viisil, vahustada korralikult vahuliseks, siis alles lisada suhkur ja ühe lusika kaupa sidrunimahl. Ükskord kui panin korraga palju sidrunimahla, muutus vahukoor tükiliseks.


Koogi kokku panemine:
Pruun põhi lõigata võimalikkuse korral kaheks kettaks, mul õnnestus see osaliselt. Kahe pruuni ketta vahele ja peale läheb india pähklitest põhjakatte kreem ja sinna peale 2 dl kirsse (võiks isegi rohkem panna)


Heledam põhi, mis palmisuhkru tõttu pole just eriti hele, lõigata kuubikuteks
ja segada kausis kookosvahukoorega.














Saadud segu tõsta kuhjana kreemi ja kirssidega kaetud põhja peale.













Kuhjale panna kirsse ja niristada üle glasuuriga, panna külmkappi tahenema. Mina panin 1 dl kirsse, aga võiks palju rohkem panna.

Sõime järgmisel päeval. Vähemalt mõne tunni võiks enne söömist külmas hoida.

Glasuur:
1 dl palmisuhkrut
1 spl kakaopulbrit
3 spl vett

Glasuuri valmistamiseks segasin suhkru kakao ja veega. Keerasin pliidi järgi ja hakkasin hoogsalt segama kuni tundus, et suhkur on sulanud. Glasuuri kuumaks ei lasknud minna, vahepeal võtsin pliidilt ära ja segasin edasi. Nendest kogustest tuli tegelikult liiga palju glasuuri, võiks pool kogust teha.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar