esmaspäev, 18. juuni 2018

Soolased küpsetised

Hakkan siia selle postituse alla lisama soolaseid küpsetisi, et hiljem oleks soovi korral hea kiiresti üles leida.

Alternatiiv porgandipirukale
Piimavaba, munavaba, gluteenivaba alternatiiv porgandipirukale.

Tegin teistele lehttaignast porgandipirukaid ja kuna ma pole veel jõudnud gluteenivaba taignani, millest saaks vormida pirukaid, siis leidsin sellise alternatiivse lahenduse, mis ausalt öeldes on küll üsna hale lahendus, aga midagi siiski.
Lõikasin riisigaletid neljaks ja katsin porgandipiruka täidisega (keedetud porgand, praetud sibul, sool, pipar). Panin mõneks minutiks ahju ja oligi valmis.


Lõhe-riisipirukas




















Põhi:
2,5 dl ehk 200 g pruuni keetmata riisi; keedetult kokku vajutatult 7 dl
250 ml (1 pakk) kaera kooreasendajat (vt. fotol)
0,5 tl soola
3 muna

Soolaga maitsesatud vees keedetud riis kurnata sõelal, mitte pesta.
Munad kloppida lahti, lisada sool ja kaera kooreasendaja. Munasegu segada riisiga. Panna küpsetuspaberiga kaetud ristküliku kujulisse vormi. Sinna peale valada kate, mis valada omakorda üle muna-kookospiima seguga. Küpsetada 200kraadise ahju keskmises osas umbes pool tundi kuni toit on valmis.

Kate:
1 lõhefilee (pool keskmise suurusega lõhet)
1 keskmise suurusega suvikõrvits (peenike roheline)
1 sibul
1 tl soola
1 tl Meira grillmaitseainet.

Lõhefilee lõigata kuubikuteks, praadida vähese oliiviõliga poolküpseks, maitsestada soolaga.
Teisel pannil praadida küpseks suvikõrvitsakuubikud ja hakitud sibul. Lisada sool ja maitseaine.
Praadimise lõpus lisada poolküpsenud lõhekuubikud suvikõrvitsakuubikutele ja kuumutada koos kergelt läbi.

Katte peale:
1,75 dl Santa Maria kreemisemat kookospiima (vt. fotol)
3 muna
0,5 tl soola

Enne küpsetamist:
Küpsenult:

 Sobib süüa ka vormitoiduna. Soojalt vist isegi parem.

Pirukas kasutatud kookospiima ja kaera kooreasendaja pakendid:



Riisijahust köögivilja-šampinjonipitsa

Kuna viimaste nädalate katsetuste tulemusena on juba väga tõenäoline, et mul on lisaks sellele, et ma ei talu piima ja piimatooteid, ka gluteenitalumatus, siis kui ülejäänud perele tegin traditsioonilist pitsat, proovisin ka endale lohutuseks midagi pitsasarnast teha.


Pitsapõhi:
2 dl riisijahu
2 muna
1 dl vett
0,5 tl soola.

Vahustasin munad kergelt vahtu, segasin teiste koostisainetega. Valasin taigna küpsetuspaberiga kaetud ümmargusse koogivormi, sest tainas jääb vedel.
Hakkasin tegelema katte koostisainetega ja kuna ei teadnud, milliseks see taina süldse küpseb, siis panin taigna ilma katteta 5 minutiks ahju, aga seda poleks tohtinud teha, sest selel ajaga oli tainas juba pealt küpsenud ja pärats lisatud katteained ei jäänud enam põhja külge.

Kate:
aurutasin  külmunud segu (suvikõrvits, aedoakaunad, romaani lillkapsas, paprika, sibul, mais) ja kunagisets täidetud šampinjonide tegemsiets järgi jäänud ja külmuma pandud šampinjonijalad. Katsin pitsa nendega, lisaks raputasin kuivatatud basiilikut.
Küpsetasin 10-15 minutit.
Pitsa oli kergesti lõigatav. Kirjeldaksin seda pitsapõhja kui kõvemat sorti ilma suhkruta tehtud pannkoogitainast.

58. päev

18. juuni
Hommikusöök:
Kaerahelbepuder pirni, lapiku virsiku, murelite ja punaste viinamarjadega.

Vahepeal banaan.

Lõunasöök:
küpsetuskotis küpsetatud kanakints, keedetud kartulid, kaks sorti lehtsalateid, brokoli, lillkapsas, kurk, paprika, peterselll, longus lauk,

Vahepeal apelsin ja banaan.

Õhtusöök:


Kuna viimaste nädalate katsetuste tulemusena on juba väga tõenäoline, et mul on lisaks sellele, et ma ei talu piima ja piimatooteid, ka gluteenitalumatus, siis kui ülejäänud perele tegin traditsioonilist pitsat, proovisin ka endale lohutuseks midagi pitsasarnast teha.

Pitsapõhi:
2 dl riisijahu
2 muna
1 dl vett
0,5 tl soola.
Vahustasin munad kergelt vahtu, segasin teiste koostisainetega. Valasin taigna küpsetuspaberiga kaetud ümmargusse koogivormi, sest tainas jääb vedel.
Hakkasin tegelema katte koostisainetega ja kuna ei teadnud, milliseks see taina süldse küpseb, siis panin taigna ilma katteta 5 minutiks ahju, aga seda poleks tohtinud teha, sest selel ajaga oli tainas juba pealt küpsenud ja pärats lisatud katteained ei jäänud enam põhja külge.

Kate:
aurutasin  külmunud segu (suvikõrvits, aedoakaunad, romaani lillkapsas, paprika, sibul, mais) ja kunagisets täidetud šampinjonide tegemsiets järgi jäänud ja külmuma pandud šampinjonijalad. Katsin pitsa nendega, lisaks raputasin kuivatatud basiilikut.
Küpsetasin 10-15 minutit.
Pitsa oli kergesti lõigatav. Kirjeldaksin seda pitsapõhja kui kõvemat sorti ilma suhkruta tehtud pannkoogitainast.

Õhtul hiljem:
maasikad, murelid, aprikoosid



57. päev

17. juuni

Hommikusöök:
kaerahelbepuder murelite, vaarikate, punaste viinamarjade, mustade sõstarde ja seemneseguga.


Vahepeal sõin lapikuid virsikuid ja mureleid.

Lõunasöök:
kaks sorti lehtsalatit, brokoli, minitomatid, naat, till, kreeka pähklid, oliiviõli, omlett, riisigaletid.



Õhtusöök:
kaks sorti lehtsalatit, punane peakapsas, aurutatud külmutatud herned, oliiviõli, keedetud kartulid.


Sõin 2 banaani.

pühapäev, 17. juuni 2018

55-56. päev

15-16. juuni

Hommikul kaerahelbepuder maasikate, mustikate ja murelitega.

Kuna läksime kahepäevasele reisile vahetult enne lõunat, siis võtsin lõunasöögiks kaasa
suitsuturska, pruuni riisi, kurki, minitomateid.

Teel sõin vahepeal kurki, minitomateid, lillkapsast, õuna, banaani, nektariine, kreeka pähkleid.

Õhtusöögiks plaanisin tellida söögikohas kala, kuid kuna kala oli otsas ja ilma paneeringuta liha ka polnud, siis tuli leppida keedetud kartulite ja toorsalatiga.

Teise päeva hommikul keetsin ööbimiskohas putru, mida sõin nektariinitükikestega.
Lõunaks ostsin poe soojaletist tüki liha ja sõin oma kodust võetud köögivilju ja rukkileiba, sest mina ei leidnud ühtegi mulle sobiva menüüga söögikohta seal piirkonnas, kus me liikusime.

Riia Rimis rõõmustas mind enne kojusõitu selline kaunis lehtsalatite valik, kõik suured peasalatid 2 eur/kg.
Tegin siis sellise rõõmustava ostu, kõik kokku olidki veidi üle kilo.

Kuna ma reisi ajal nii rikkalikult tervistavat toitu süüa ei saanud nagu kodus olles, siis õhtul koju jõudes tegin omale enne magama minekut ostetud salatitest, kurgist, paprikast ja tomatitest sellise kosutava terviseportsu, kõrvale sõin 2 viilu rukkileiba.




neljapäev, 14. juuni 2018

54. päev

14. juuni

Hommikusöök:
kaerahelbepuder mustikate, punaste viinamarjade ja murelitega.

Lõunasöök:
lehtsalat, lillkapsas, suvikõrvits, tomat, till, suitsutursk.
 

Õhtusöök:
Lõikasin suvikõrvitsa pooleks, eemaldasin sisu, panin poolikud potti aurutusrestile ja aurutasin kergelt pehmemaks.
Serveerimisel täitsin keedetud riisi ja aurutatud kalkuni rinnaliha tükikestega.
Lisaks oli taldrikul lehtsalat, lehtkapsas, petersell, till, naat, oliiviõli.

Õhtul hiljem:
maasikad banaanivahukreemiga.
Selleks lõikasin küpsed banaanid juppideks, panin kilekotiga sügavkülma kuni olid poolenisti külmunud. Siis purustasin köögikombainis neid seni kuni tekkis vahuline kreem.



kolmapäev, 13. juuni 2018

53. päev


13. juuni 

Hommikusöök:
Kaerahelbepuder apelsini ja mustikatega.

Lõunasöök ei olnud kodus, aga lõunaks sõin keedetud kartuleid, suitsukanakoiba ja kurgi-kapsa-tomatisalatit.
Lisaks sõin apelsini ja banaani.

Õhtusöök:
keedetud munad, riisileivad avokaadoga. valge peakapsas, punane peakapsas, kurk, nuikapsas, till, petersell, roheline sibul, brokoli, oliiivõli, aurutatud aedoakaunad, aurutatud herned.

Õhtul hiljem:
lapik virsik, pirn, aprikoos, murelid, maasikad.

52. päev

12. juuni

Hommikusöök:
Kaerahelbepuder külmutatud ananassi ja mango ning vaarikatega, lisaks seemnesegu ja kreeka pähklid.

Vahepeal 2 banaani.

Lõunasöök:
Aurutatud lõhe, BalSnak hernekrõbuskid (koostis hernejahu ja sool). Kurk, tomat, lehtsalat, petersell, till.


Õhtusöök:
kartuli-spinati-munavorm. Mul on südamekujuline väike ahjuvorm rõngasvormi põhimõttel. Tegin selle sisse vormitoidu ja lõikasin sealt jupid, seetõttu näeb see vormiroog selline kummaline välja.
Lisandiks valge peakapsas, lehtsalat, peet, porgand, longus lauk, oliiviõli.

Õhtul hiljem:
lapik nektariin, banaan, murelid ja punased viinamarjad.


esmaspäev, 11. juuni 2018

51. päev


51. päev
Hommikusöök:
kaerahelbepuder aprikoosi, maasikate ja mustikatega.


Lõunasöök:
riisigaletid kuumsuitsu savoriiniga. Kõrval lehtsalat, valge peakapsas, petersell, lehtkapsas, punane peakapsas, naat.


Õhtusöök:
keedetud kartulid, munapuder, lehtsalat, lillkapsas, kurk, kollane, punane, oranž paprika, roheline sibul.
Selle portsu munapudru tegemiseks võtsin 3 muna ja 1 dl vett. kloppisin tassis munad lahti, lisasin vee ja soola, valasin õlisele pannile ja kuumutasin pannilabidaga kergelt segades kuni munad olid hüübinud.

pühapäev, 10. juuni 2018

50. päev

10. juuni

Hommikusöök:
kaerahelbepuder pirni, mustikate, maasikate ja murelitega.

Lõunasöök:



















Kuna täna on nii ilus ümmargune number - 50. päev uut, tervislikku toitumist, siis tahtsin seda tähistada tervisliku tordiga.
Mind ahvatles mõte kaunist tordist, aga ausalt öeldes seda torti süües ei pakkunudki see oodatud rõõmu. Ma olen juba väga harjunud nägema kauneid värvilisi vilju oma taldrikul ja söön neid rõõmu, mitte sunduse või vastumeelsusega. Mulle meeldib neid taldrikule panna ja kunagi ei tea enne, mis sinna lõpuks kokku tuleb.
Täna torti süües pidin tõdema, et kuigi sellel tordil polnud midagi viga, oleks kausitäis neid marju olnud isegi parem valik.
Need 50 päeva pole toitumise osas üldse rasked olnud, selles mõttes, et mulle on see toit maitsenud. Omad raskused on muidugi olnud. Kõige raskem oli alguses mõelda sellest muutusest, mis ma pean ellu viima ja seista tundmatuse ees.
Kuna ma olen oma tervisliku seisundi tõttu olnud sellel ajal haiguslehel ja olen praegu jätkuvalt, siis ei ole olnud ka probleemi lõunasöögi osas ja mul on olnud aega korralikult lõunat süüa.
Kuigi mu põhisümptomid, mis mind selle toitumise juurde viisid, pole veel kadunud, on mitmeid positiivseid muutusi mu tervises siiski toimunud. Üks neist on lähinägemise tunduv paranemine.

Viimase kahe nädala jooksul on ilmnenud asjaolud, mistõttu olen pidanud oma toiduvalikut veelgi piirama. Nimelt selgus, et ma ei talu piima ja mitmed probleemid, mis mind on saatnud varasest noorusest ja mis on jäänud lahenduseta, on olnud ilmselt piimast tingitud.
Nüüd, kui organism on puhas paljudest kahjulikest ainetest, annab keha kohe ja väga aktiivselt märku kui söön midagi, mis mulle ei sobi. Nii ma piima sobimatuse väga mitmete ebameeldivate sümptomite näol avastasin.
Kui rohkem kui nädal ilma piimata elamise järel peale nisu söömist tulid mitmed halvad asjad ilmsiks, siis olen praegu äraootaval seisukohal, kas ei sobi mulle ka nisu või koguni gluteen üldisemalt.
See katsetamise aeg, sobimatu toidu söömisest tekkinud tagajärgedest taastumine, see ei ole meeldiv, aga loodetavasti saab varsti kõik selgeks.
 Kui kehas on nagunii kõik paigast ära ja kogu menüü ongi suures osas üks vale toitumine, siis ei pruugigi aru saada, mis ei sobi, lihtsalt haigused vaikselt kogunevad ja süvenevad. Nii oli minuga varem, aga nüüd on mu soov saada ikkagi selgust, mis mu organismile sobib ja mis mitte.

 Aga nüüd tordi juurde.

Biskviittaignast tort india pähkli-maasika-apelsinikreemi ja marjadega
Biskviitkihid:
8 muna
4 spl riisijahu
4 spl tärklist
14 tk kuivatatud datlit

Datlid pesin, kontrollisin, et kive poleks sees, panin tassi sisse ja katsin nii vähese veega, et datlid olid vaevalt kaetud. Jätsin tunniks ajaks pehmenema, siis püreestasin datlid ja vee saumikseriga.

Munavalged vahustasin tugevaks vahuks, munakollased vahustasin koos datlipüreega. Segasin lusikaga munavalgevahu hulka munakollasevahu (pigem oli vedelik kui vaht) ja omavahel segatud tärklise ja riisijahu.
Küpsetasin kaks põhja ümmarguses koogivormis. Kuna üks kiht tuli paksem, lõikasin selle veel omakorda kaheks kihiks.
Nii tuli mul siis kolm biskviitkihti. Immutasin kõiki kihte apelsinist pressitud mahlaga.

Kreem:
2 pk (a`150 g) india pähkleid.
1, 5 apelsini
0,8 l maasikaid
1 spl mett (kes on harjunud magusat sööma, peaks rohkem panema)

Panin pähklid ööseks külmkappi vette likku. Hommikul valasin vee ära, pesin pähklid sõelal ja purustasin köögikombainis. Lisasin pähklipurule apelsinist pressitud mahla ja maasikad ning mett.
Katsin immutatud põhja kreemiga, lõikasin sinna peale veel maasikatest viile.

Sinna peale panin teise biskviitkihi, immutasin, katsin kreemiga, samuti tegin kolmanda kihiga. Katsin tordi pealt marjadega ja oligi valmis söömiseks.
Ostsin 1,5 kg maasikaid ja peaaegu kõik läksid sellesse tordisse.




Õhtusöök:
kurk, punane, oranž ja kollane paprika, nuikapsas, lehtsalat, petersell, longus lauk, till, paksoi salat, kuumsuitsu kala savoriin. Sõin seda kala esimest korda. Meenutas kuumsuitsu skumbriat, samasugune pehme.




laupäev, 9. juuni 2018

49. päev

 9. juuni

Hommikusöök:
Kaerahelbepuder pirni, aprikoosi ja murelitega.

Vahepeal sõin aprikoose.

Lõunasöök:
Spinat, valge peakapsas, petersell, porgand, kollane ja oranž paprika, oliiviõli, kuumutatud šampinjoniviilud ja eilsest üle jäänud kalkuni rinnaliharibad aurutatud aedubade ja hernestega.



Vahepeal sõin 2 banaani.

Õhtusöök:
Riisigalettidel: avokaado, suitsutursk, till, redis, basiilik.
Taldrikul lillkapsas, brokoli, kurk, peet, paksoi salat, oliiviõli,
seemnesegu, kreeka pähklid.


Hiljem sõin ananassi.