laupäev, 21. juuli 2018

Ahjuõuna-kookosvahukoorekook

Postituse lõpus täiendused!

Tegin esimesi katsetusi kookospiimast vahukoore tegemisega.  Sellest saab täpsemalt lugeda: https://toiduinfo.blogspot.com/2018/07/kookosvahukoor-katsetused-kookospiimast.html.

Esimeseks kookosvahukoort sisaldava koogi  retseptiks valisin Sandra Vungi ahjuõunatordi retsepti. See oli tõeliselt hea.
See kook on gluteenivaba, piimavaba, munavaba.




Koogi tegemiseks tuleks eelmisel päeval panna kookospiimapurk külmkappi, siis muutub piim tahkeks vahustatavaks massiks. Purk tuleks panna mitte õiget pidi, vaid justkui pea peale seisma. Miks see on vajalik? Põhjus selles, et kookospiima tahke osa ei vaju mitte põhja, vaid hoopis purgi ülemisse ossa, nii imelik kui see ka pole. Kui purk on külmkapis tagurpidi, siis õiget pidi tagasi keerates ja purgi avades on vedelik peal ja tahke põhjas. Nii saab kõigepealt valada ära vedeliku ja siis lusikaga purgist välja tõsta paksu osa.
Loe kookosvahukoore tegemisest täpsemalt siit:  https://toiduinfo.blogspot.com/2018/07/kookosvahukoor-katsetused-kookospiimast.html


Tainas:

3 dl (150 g) gluteenivaba kaerajahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
1 dl palmisuhkrut (retseptis oli 75 g rafineerimata suhkrut
0,5 dl õli (kasutasin rapsiõli)
1,5 dl vett
1 tl sidrunimahla

Ahjuõunad:
3 keskmist õuna (450 g)
3 spl palmisuhkrut (retseptis 2 ½ kuhjaga spl rafineerimata suhkrut)
1 tl kaneelipulbrit

Kookosvahukoor:
1 purk (400 g) täisrasvast kookospiima (Santa Maria, lillas purgis) (retseptis oli 2 purki)
3 spl palmisuhkrut (retseptis 3 kuhjaga sl (rafineerimata) tuhksuhkrut)
1 tl sidrunimahla (retseptis ei olnud, aga mulle tundus, et sidrunimahl on selles vahukoores asendamatu )

hakitud kreeka pähkleid serveerimiseks (u.60 g)

Koori õunad, lõika neljaks ja eemalda sisemused. Sega suhkur kaneeliga. Vooderda keeksi-või leivavorm küpsetuspaberiga ja aseta õunad vormi. Raputa neile peale suhkru- ja kaneelisegu.

Sega koogi kuivad koostisained omavahel, lisa õli, vesi, sidrunimahl.  Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ümmarguse koogivormi põhja.
Pane korraga eelkuumutatud ahju koogitainas ja õunad. Kooki küpseta 18 minutit ja ahjuõunu 30 minutit. Jahuta kook ja ahjuõunad maha.


Küpsenud koogipõhi kipub murenema, sest koogis pole gluteeni, mis tainast seoks ja seda on üsna raske kandikule tõsta. Minul läks koogipõhi seda tehes katki, kuid tõstsin tükid kandikul õigesse kohta. Pärast kooki serveerides ei olnud aru saadagi, et koogipõhi oleks katki olnud.
Koogipõhi oli pehme ja jäi pehmeks ka külmkapis.

Vahukoore tegemiseks võta kookospiimapurk külmikust välja, keera õiget pidi, ava. Vala vedel osa ära (seda saab kasutada mõnes teises küpsetises või toidus) ning tõsta kookoskreem purgist kaussi. 



Lisa suhkur ja vahusta minut-paar. Sellise paksu vahukoore saamiseks ei tohi paksu kookospiima massi sekka sattuda mitte tilkagi vedelat kookospiima osa, muidu jääb kookosvahukoor vedel.
Lõika jahutunud ahjuõunad väikesteks kuubikuteks

ja sega need kookosvahukoorega läbi. Vala vahukoore-ahjuõunasegu koogile ja määri lusikaga ühtlaselt laiali. Lisa hakitud või purustatud kreeka pähklid. Hoia kooki mõni tund või üleöö külmas. 
Kook oli ka järgmisel päeval hea pehme. Kuigi selle koogi välimus on tagasihoidlik, siis kook oli väga hõrgutav ja maitsev, mitte nagu saialine, vaid nagu uhke kook.

NB!
Tegin seda kooki uuesti mõnede muudatustega.
1. Vee asemel panin kookosvett (vedelik, mis jäi üle tahkest massist, mis oli külmkapis seistes purki tekkinud). Minul tuli ühest purgist 1,25 dl kookosvett, lisasin sellele vett nii, et kokku tuli 1,5 dl nagu oli retseptis.
2. Kuna koogipõhi väga murenes laiali esimesel korral, siis lisasin sellele taignale 1 spl linajahu segatud 2,5 spl veega. Segada korralikult ülejäänud taignaga, et linajahu tükke ei jääks. Linajahu aitab muna asemel kooki siduda. Toimis väga hästi.
3. Ahjus küpsetamiseks ei pannud vormi õuna neljandikke, vaid tükeldasin kohe väikesteks kuubikuteks ja ahjus hoidsin neid sama kaua kui koogipõhja.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar