pühapäev, 22. juuli 2018

Kihiline kookosvahukooretort marjadega

Tort, mille koostises ei ole muna, gluteeni sisaldavaid jahusid ega piima.
Tegin sellise tordi katsetuse mehe sünnipäevaks.







































Kirjutan siia retsepti nii nagu mina tegin ja taha kommentaarid, mida võiks muuta.

Hele põhi:
2 dl hirsihelbeid
0,5 dl kartulitärklist (tärklise asemel võiks panna hoopis kaerajahu. Katsetasin, kas tärklisega tehes pudiseb kook vähem, aga tegelikult pudises rohkem kui kook, kus tärklist polnud).
0,5 dl gluteenivaba kaerajahu
2 tl küpsetuspulbrit (soovitan panna 1 tl, sest küpsetuspulbri maitse oli tunda)
1 dl palmisuhkrut
0,5 dl rapsiõli
1 dl kookosvett (vedelik mis jääb kookospiima purki, kui purk on külmkapsi seisnud vähemalt öö ja sealt on tahkenenud osa välja võetud).
0,5 dl vett
mõni tera soola
3 tl sidrunimahla

Tume põhi:
2 dl hirsihelbeid
0,5 dl kartulitärklist
0,5 dl gluteenivaba kaerajahu
2 tl küpsetuspulbrit (soovitan panna 1 tl, sest küpsetuspulbri maitse oli tunda)
1,5 dl palmisuhkrut
1 spl kakaod
0,5 dl rapsiõli
1 dl kookosvett (vedelik mis jääb kookospiima purki, kui purk on külmkapsi seisnud vähemalt öö ja sealt on tahkenenud osa välja võetud).
0,5 dl vett
mõni tera soola
3 tl sidrunimahla

Kookosõli ei kasutanud ma põhjusel, et see muutub külmkapis tahkeks, aga ma ei tahtnud, et kook külmkapis kõvaks läheks, seetõttu kasutasin tavalist rapsi toiduõli.
Kuna teen alles esimesi katsetusi gluteeni-, piima- ja munavabalt, siis ma pole veel jõudnud selleni, kuidas sellistele nõuetele vastav kook saaks tulla selline, et seda saaks ka käest süüa, ilma,et laiali kukuks. Tordi puhul pole see vajalik, aga mõne teise koogi puhul tuleks kasuks..

Kuivad koostisained segada omavahel, lisada märjad koostisained, segada. Tainas valada küpsetuspaberiga kaetud ümmarguse koogivormi põhja. Küpsetada 15-20 minutit.
Seejärel küpsetada ümmarguses vormis ka teine põhi.
Põhjad jahutada täielikult maha.

Täidis ja kate:
2 purki lillas purgis Santa Maria kookospiima (kookospiima purgid peaksid olema eelmisel päeval pandud külmkappi)
4 spl palmisuhkrut
1-2 tl sidrunimahla

Loe kookosvahukoore tegemise kohta siit: https://toiduinfo.blogspot.com/2018/07/kookosvahukoor-katsetused-kookospiimast.html

Pool vahukoorest segada 1 tl kakaopulbriga

Ideaalis peaks kookosvahukoor tulema selline nagu järgmisel pildil. Karamelline värv on tingitud palmisuhkrust. Minul seekord ei tulnud selline tugev vahukoor, sest nagu ka eelneval pildil näha, oli lisaks tahkele osale ka poolpaksu massi, mis muutis lõpptulemuse vedelamaks.

Tordi kokkupanek:
1. tume põhi
2. hele vahukoor
3. vaarikad
4. hele põhi
5. pruun vahukoor
6. kaunistuseks marju

Seda tordipõhja oli peaaegu võimatu tõsta. Alumise kihiga oli lihtne. Tõstsin põhja koos küpsetuspaberiga vormist välja. Asetasin sinna peale suure taldriku, kuhu tahtsin tordi teha ja siis keerasin kogu kupatuse teistpidi, nii sain alumise kihi taldrikule.
Peale heleda vahukoore põhjale panekut

panin koogi natukeseks ajaks külmkappi tahenema, sest mul ei olnud väga tugev vahukoor ja osa vajus taldrikule. Külmkapist välja võttes panin vaarikad ja sinna peale tuli teine põhi.

Teise põhja panek oli keerulisem. Hakkasime kahekesi kahe pannilabida abil koos koogipõhja paika asetama. prognoosisin, et põhi läheb 10 tükiks laiali, aga tegelikult läks vist veelgi rohkemaks. :) Sättisin tordi peal tükid paika ja täidis läks peale ning valmis tordil ei olnud neid vigu näha, kuigi ka süües tort mõne koha pealt veidi pudises, sest tordis pole gluteeni, mis koos hoiaks. Õigem oleks võib-olla kohe põhi kaheks või neljaks tükiks lõigata ja siis paika tõsta.

Üldiselt läks kõik ikkagi üsna hästi ja tort oli hea kui kergelt häiriv küpsetuspulbri maitse välja arvata.

Peale valmis tordi paari tunnist külmkapis olekut oli vahukooreosa palju tugevam, siis sain taldrikule vajunud täidise noaga tordi külgedele tõsta ja taldriku ääre salvrätiga puhastada.
Sõime mõne tunni pärast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar