neljapäev, 19. juuli 2018

Kookosvahukoor (katsetused kookospiimast)

Kasutasin esimest korda kookospiima eesmärgiga teha sellest vahukoort.
(Ühe korra varem kasutasin Santa Maria pakendis olevat kreemisemat kookospiima lõhe-riisipirukas https://toiduinfo.blogspot.com/2018/06/soolased-kupsetised.html ).

Uurisin eelnevalt internetist kookospiima kohta ja leidsin info, kus soovitati Santa Maria lillas purgis kookospiima, mis pidi olema ainus, mida saab korralikult vahustada.
Soovisin kasutada võimalikult naturaalset toodet, sest osad, eriti odavamad kookospiimad sisaldavad ka erinevaid E-aineid.
Kuna mul oli koju varem ostetud ühe teise firma kooskospiim, siis oli hea teha võrdlus.
Panin mõlemad purgid õhtul külmkappi, et hommikul kasutada. Selliselt toimimine pidi tagama, et  muidu ühtlaselt vedelast kookospiimast osa tahkeneb ja seda on võimalik vahustada.
Panin soovituste järgi purgid tagurpidi, põhjad üles. Selle vajalikkust mõistmata tegin seda ja enne avamist keerasin purgid õiget pidi. Valasin purgist pealt ära vedeliku ja tahke osa tõstsin lusikaga välja. See valge mass oli nii paks, et mul tekkis küsimus, kas seda üldse vahustada saab, see oli nagu väga paks kohupiimapasta. Siit tekkis praegu mõte, et äkki saaks seda sidrunimahlaga maitsestatult kasutada kohupiimakoogi tegemiseks kohupiima taimse asendusvariandina, aga see muutub ilmselt sooja käes vedelaks.

Niipea kui ma mikserdama hakkasin, muutus see paks mass vedelaks.

Katsetuste tulemused:

1. Santa Maria kookospiim - koostis: kookospähkli ekstrakt, stabilisaator guarkumm, rasva 17 g.

NB! Hiljem uuesti poodi minnes avastasin, et müügil on kahte erinevat sorti lillas purgis kookospiima. Mina ostsin toote, kus oli  kookospiima nime kõrval valges kastis tekst: perfect for cooking. Teisel tootel oli suurelt peal kiri: original ja koostises oli lisaks ka emulgaator. Eelistasin naturaalsemat.

Sellel tootel oli vedelat osa üsna vähe, tahket seevastu palju. Mul oli 2 Santa Maria purki. Esimesega tegin selle vea, et lasin ka natuke vedelat osa jääda tahke juurde ja seetõttu ei tulnud vahukoor kuigi tugev.


Tulemuseks oli selline vahukoor, mis oli pigem hapukoore taoline. Panin selle enne koogile panekut natukeseks ajaks sügavkülma. see ei muutunud selle vähese ajaga ka sügavkülmas paksemaks, aga sain ikka koogile panna ilma, et maha voolaks. Hiljem tahkenes koogi peal.


















Teise Santa Maria purgiga olin juba targem ja sain tulemuseks päris ehtsa vahukoore välimusega vahustatud kookospiima. Sellise vahukoore saamiseks ei tohiks tõesti tilkagi vedelat osa tahke osa juurde sattuda. Pigem jätke poolvedel mass panemata.
Ühest purgist saadava tahke massi vahustamisel lisasin 2,5-3 spl palmisuhkrut ja 1 tl sidrunimahla, sest vahukoort maitstes tundsin, et see lausa nõuab hapu lisamist, et maitse muutuks erksamaks.















Alles ma kirjutasin sellest, et ei saanud aru, miks purgid peaksid külmkapis tagurpidi olema. Nüüd sain teada, sest mõned päevad hiljem teise kookosvahukoore tegemise plaaniga purgid külmkappi pannes unustasin tagurpidi keerata. Purke avades olin üllatunud, sest tahke osa oli purgi peale tekkinud. Kui muidu oleks saanud enne vedeliku välja valada, sisi nüüd hakkasin lusikaga tahket massi ära tõstma. Lõpuks jäi järgi 1 dl vedelikku nagu vasakpoolses purgis paistab.





















Alloleval pildil näha olevast massist ei tulnud ilus paks vahukoor, sest siin on natuke vedelamat osa ka sisse sattunud purgist tahket tõstes. Seekordne katsetus läks vahustades peale sidrunimahla lisamist kergelt tükiliseks, aga panin ka 2 või 3 lusikatäit sidrunimahla.  Eelmisel korral 1 teelusika sidrunimahlaga ei juhtundu midagi.


Sellel pildil oleva kookospiima tahke osa peal on natuke ka vedelamat osa. See tuleks ära võtta, muidu ei saa paksu vahukoort.


Nüüd aga teine kookospiim.
2. Tropical Sun kookospiim - koostis: kookose ekstrakt, vesi, rasva 12 g)

Sellel tootel oli tahket osa vähem ja vedelat üsna palju.



Vahustades jäi see tunduvalt vedelam kui Santa Maria oma, kuigi pildilt pole erinevust väga hästi näha. Lisaks jäi see nn vahukoor teraline ja mitte meeldiv. Maiste ei olnud ka nii hea. See jäi paraku kasutamata.


Vedelikku, mis purgist alguses välja valasin kasutasin koogis vedelikuna, nimetan seda retseptis kookosveeks.
Kookosvahukoor on väga meeldiv, kookosemaitset seal minu arvates ei olnud, väga päris lehmapiimast vahukoore moodi. Väga meeldiv avastus, sellega saab teha hõrke ja uhkeid kooke.

Veel üks kookospiim
Pool aastat hiljem, pärast selle postituse avaldamist avastasin väga hea kookospiima ja pealegi mahetoode ja maksab vähem kui Santa Maria kookospiim, mis viimasel ajal on millegipärast ka poolvedelaks jäänud.
Panna eelmisel päeval külmkappi. Mõnel purgil tuleb korralikku tugevat tahket osa nii palju, et vedelat peaaegu polegi.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar