teisipäev, 1. mai 2018

Kümnes päev

1. mai
Tänane päev oli väga erinev ja ma ei toitunud oma toitumisplaani järgi, sest pidasime sünnipäeva.
Hommikut alustasin ikka tavapäraselt vee ja pudruga. Kell 13 saabusid sugulased ja siis sõin peotoitu ja nii õhtuni välja.

Vastavalt külaliste eelistustele pakkusin traditsioonilisi peotoite, lisades lauale ka tervislikumaid valikuid.
Sellel pildil on spetsiaalne tervislikum laud.




Õepojad tegid eile ise minu juures lehttainast minu toidublogi õpetuse järgi. Kasutasime selle tegemiseks spelta püülijahu. Taignaga oli tükk tegu, see päris ei õnnestunud ja küpsetistel ei tulnud väga kaubanduslik välimus, aga nii porgandi-keerusaiad, kui ka järgmisel pildil olev lehttaigna-kapsapirukas, olid siiski väga head.



See lehttaigna-kapsapirukas on tehtud suure pätsina ja valminult viiludeks lõigatud. See jäi pealt eriti leheline.


Spinati-juusturullid:




Tainas:
100 g võid
7 dl spelta püülijahu
1 tl soola
1,5 dl 10% hapukoort

Kate:
1 pk külmutatud spinatit
200 g riivitud juustu

Kõik taigna koostisosad töödelda köögikombainis  ühtlaseks, kuni moodustab suure palli.
Tainas rullida lahti, katta  ja riivitud juustuga, keerata rulli, lõigata juppideks, küpsetada.

Datli-mandlikommid 
See retsept on minu raamatust "Koogid ja magustoidud ilma valge suhkruta".

200 g mandleid
150 g kuivatatud datleid.
Mandleid leotada vees kui võimalik, siis mitu tundi. Meie hoidsime vast ainult tund aega.
Datlid pesta, kontrollida,et kive pole sees.
Mandlid ja datlid purustada koos köögikombainis, kuni muutuvad peeneks ühtlaseks koospüsivaks massiks. Vormida pallid, säilitada külmkapis.


Ka need väiksed külmutatud toorkoogid on minu raamatust.


Põhi: 
150 g maapähkleid
100 g musti ploome
1 küps banaan

Pähklid ja ploomid pesta, kontrollida, et ploomides poleks kive.
Pähklid ja kuivatatud ploomid purustada koos köögikombainis, lisada banaan.

Kate:
200 g külmutatud maasikaid
4 küpset banaani

Muffinipann katta toidukilega, nii et vooderdatud on ka kõik süvendid. Siis jagada põhjasegu põhjade peale ära.
Katte tegemiseks purustada külmutatud maasikad külmunult köögikombainis. Ettevaatust, tekib kohutav müra! Kui maasikatest on saanud maasikapuru, lisada banaanitükid ja töödelda köögikombainis ühtlaseks. Täidis valada põhjadele, panna sügavkülma. Umbes tund enne tarvitamist võtta sügavkülmikust välja. Kile abil on koogikesi kerge vormist välja saada.
Millegi pärast oli kookidel kergelt mõrkjas maitse. Ei tea, kas see oli mustade ploomide tõttu või põhja koostisainete omavahelise reageerimise tulemus.
Põhja võib teha ka datlite ja mandlitega.






Külmutatud puuvilja-marjatort





























Jällegi minu raamatust.

Põhi: 
150 g rosinaid
150 g maapähkleid
Pesta, purustada koos köögikombainis ühtlaseks ja peeneks massiks, laotada küpsetuspaberiga kaetud küpsetusvormi põhja.

Kate 1:
4 küpset banaani
1,5 dl külmutatud musti sõstraid

Mustad sõstrad purustada, siis lisada juurde banaan ja purustada koos. Me tegime seekord nii, et panime korraga külmunud marjad ja banaani, aga see oli viga, sest seetõttu jäid sõstarde kestad üsna suured ja need ei läinud enam peeneks, parem oleks külmunud marjad kõigepealt üksi peeneks pulbriks purustada.
Esimene kate valada põhja peale ja panna tunniks ajaks sügavkülma. Siis teha teine kate kõik koos köögikombainis purustades ja valada veidi külmunud esimese katte peale.
Tund enne söömist võtta sügavkülmast välja.

Kate 2:.
5 dl ananassi
250 g e 4 dl külmutatud segu (mango ja vaarikas)
1 banaan




















Peolauas mina köögivilju eriti ei söönud.
Tänane peotoit on mulle põhjustanud kõhuprobleeme. Ei teagi miks, kas seetõttu, et sõin kõike korraga läbisegi (rosoljet, forelli, ahjuliha, küpsetisi, täidetud muna ja siis varsti ka toorkooke ja sinna kõrvale veel ka vanaema õunamahla - tõesti paras kompott), kas seetõttu, et ei söönud köögivilju või seetõttu, et sõin küpsetisi. Eks peab jälgima ka edaspidi, et leida seoseid, mis mu organsimile meeldib ja mis mitte.
Nende üheksa tervisliku toidu päeva jooksul olen enamasti söönud köögivilju ja siis kas riisi või kartuleid või köögiviljadega liha või kala ja mõnikord olen söönud nii kala kui ka teravilja või kartulit ja pole probleeme tekkinud. Ainus toit, mis on varem sellel perioodil neid probleeme tekitanud, oli seitsmenda päeva õhtusöök, kui tegin keedetud kartulite ja aurutatud ja praetud köögiviljadega salati.
Ütlen siinkohal, et kui inimene, kes pole peaaegu üldse tooreid köögivilju söönud, hakkab neid sööma, siis esimestel päevadel võib kõht lahti minna, sest organism pole veel harjunud, sellest ei tasu mõelda, et need ei sobigi.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar