kolmapäev, 23. mai 2018

Magusad küpsetised, koogid

Riisi-hirsi pannkoogid
Munata, gluteenita, piimata pannkoogid



















2 dl riisijahu
1,5 dl hirsihelbeid
1 banaan (200 g)
3 dl kookosvett (vedelik, mis tekib kookospiima purgis külmkapis lisaks tahkele osale),
selle võib asendada mõne taimse piima või veega.
2 dl vett
soola
1 spl (kookos)õli

praadimiseks kookosõli

Panin kõik koostisosad köögikombaini ja töötlesin ühtlaseks taignaks. Jätsin pooleks tunniks seisma ja paksenema. Küpsetasin väiksed lusikakoogid.
Need koogid vajavad praadimisel üsna palju õli. Koogi ümber pööramisel tuleb pannilabidaga veidi vaeva näha, et kook panni küljest lahti tuleks, eriti kui on vähe õli pandud.
Kui veidi kauem praadida, tulevad krõbedad koogid. Minu arvates olidki krõbedad paremad.

Serveerisin virsiku, vaarikate ja mustikatega.






Tarretatud kookospiima-mustikatort
Ilma piima, muna ja gluteenita kook.



















Pildil olev kook on poolvedel, kuna mul oli poole vähem želatiini kui plaanisin panna.
Selline poolvedel kook meenutas kakaokisselli välimust.

2 purki kookospiima
1 spl mett
5,5 dl mustikaid purustamiseks
3 tl sidrunimahla

2 kuhjaga spl želatiini (minul oli ainult 1 kuhjaga spl, seetõttu jäi kook poolvedel)
2-3 spl vett želatiinile

2 dl mustikaid tervelt segamiseks.
kaunistamiseks mustikaid, vaarikaid

Pane kookospiimapurgid eelmisel päeval külmkappi pea peale seisma. Kasutamise päeval keera õiget pidi, ava purgid, vala ära vedelik ja tõsta tahke osa välja vahustamiseks.
Kookosvahukoore tegemisest loe siit: https://toiduinfo.blogspot.com/2018/07/kookosvahukoor-katsetused-kookospiimast.html
Kui kookospiim on osaliselt vahustatud, siis lisa mesi ja köögikombainis purustatud mustikad
 ning sidrunimahl.
Sega želatiinipulber veega, jäta paariks minutiks seisma, siis sega paksenenud segu läbi ja sulata kas vesivannil või 30 sekundit mikrolaineahjus soojendades.
Nirista ülejäänud segu hulka samal ajal mikseriga vahustades paisutatud ja seejärel sulatatud želatiin. Lõpuks sega lusikaga juurde 2 dl terveid mustikaid.
Vala segu küpsetuspaberiga kaetud ümmarguse koogivormi põhja.
Kui koogisegu on vormi valades kohe nii tugev, et kaunistuseks mõeldud marjad sealt läbi ei vaju, kaunista kohe. Kui on alguses vedel, pane natukeseks ajaks külmkappi ja kaunista siis.

Kihiline kookosvahukooretort marjadega

Tort, mille koostises ei ole muna, gluteeni sisaldavaid jahusid ega piima.
Tegin sellise tordi katsetuse mehe sünnipäevaks.





































Kirjutan siia retsepti nii nagu mina tegin ja taha kommentaarid, mida võiks muuta.

Hele põhi:
2 dl hirsihelbeid
0,5 dl kartulitärklist (tärklise asemel võiks panna hoopis kaerajahu. Katsetasin, kas tärklisega tehes pudiseb kook vähem, aga tegelikult pudises rohkem kui kook, kus tärklist polnud).
0,5 dl gluteenivaba kaerajahu
2 tl küpsetuspulbrit (soovitan panna 1 tl, sest küpsetuspulbri maitse oli tunda)
1 dl palmisuhkrut
0,5 dl rapsiõli
1 dl kookosvett (vedelik mis jääb kookospiima purki, kui purk on külmkapsi seisnud vähemalt öö ja sealt on tahkenenud osa välja võetud).
0,5 dl vett
mõni tera soola
3 tl sidrunimahla

Tume põhi:
2 dl hirsihelbeid
0,5 dl kartulitärklist
0,5 dl gluteenivaba kaerajahu
2 tl küpsetuspulbrit (soovitan panna 1 tl, sest küpsetuspulbri maitse oli tunda)
1,5 dl palmisuhkrut
1 spl kakaod
0,5 dl rapsiõli
1 dl kookosvett (vedelik mis jääb kookospiima purki, kui purk on külmkapsi seisnud vähemalt öö ja sealt on tahkenenud osa välja võetud).
0,5 dl vett
mõni tera soola
3 tl sidrunimahla

Kookosõli ei kasutanud ma põhjusel, et see muutub külmkapis tahkeks, aga ma ei tahtnud, et kook külmkapis kõvaks läheks, seetõttu kasutasin tavalist rapsi toiduõli.
Kuna teen alles esimesi katsetusi gluteeni-, piima- ja munavabalt, siis ma pole veel jõudnud selleni, kuidas sellistele nõuetele vastav kook saaks tulla selline, et seda saaks ka käest süüa, ilma,et laiali kukuks. Tordi puhul pole see vajalik, aga mõne teise koogi puhul tuleks kasuks..

Kuivad koostisained segada omavahel, lisada märjad koostisained, segada. Tainas valada küpsetuspaberiga kaetud ümmarguse koogivormi põhja. Küpsetada 15-20 minutit.
Seejärel küpsetada ümmarguses vormis ka teine põhi.
Põhjad jahutada täielikult maha.

Täidis ja kate:
2 purki lillas purgis Santa Maria kookospiima (kookospiima purgid peaksid olema eelmisel päeval pandud külmkappi)
4 spl palmisuhkrut
1-2 tl sidrunimahla

Loe kookosvahukoore tegemise kohta siit: https://toiduinfo.blogspot.com/2018/07/kookosvahukoor-katsetused-kookospiimast.html

Pool vahukoorest segada 1 tl kakaopulbriga

Ideaalis peaks kookosvahukoor tulema selline nagu järgmisel pildil. Karamelline värv on tingitud palmisuhkrust. Minul seekord ei tulnud selline tugev vahukoor, sest nagu ka eelneval pildil näha, oli lisaks tahkele osale ka poolpaksu massi, mis muutis lõpptulemuse vedelamaks.

Tordi kokkupanek:
1. tume põhi
2. hele vahukoor
3. vaarikad
4. hele põhi
5. pruun vahukoor
6. kaunistuseks marju

Seda tordipõhja oli peaaegu võimatu tõsta. Alumise kihiga oli lihtne. Tõstsin põhja koos küpsetuspaberiga vormist välja. Asetasin sinna peale suure taldriku, kuhu tahtsin tordi teha ja siis keerasin kogu kupatuse teistpidi, nii sain alumise kihi taldrikule.
Peale heleda vahukoore põhjale panekut

panin koogi natukeseks ajaks külmkappi tahenema, sest mul ei olnud väga tugev vahukoor ja osa vajus taldrikule. Külmkapist välja võttes panin vaarikad ja sinna peale tuli teine põhi.

Teise põhja panek oli keerulisem. Hakkasime kahekesi kahe pannilabida abil koos koogipõhja paika asetama. prognoosisin, et põhi läheb 10 tükiks laiali, aga tegelikult läks vist veelgi rohkemaks. :) Sättisin tordi peal tükid paika ja täidis läks peale ning valmis tordil ei olnud neid vigu näha, kuigi ka süües tort mõne koha pealt veidi pudises, sest tordis pole gluteeni, mis koos hoiaks. Õigem oleks võib-olla kohe põhi kaheks või neljaks tükiks lõigata ja siis paika tõsta.

Üldiselt läks kõik ikkagi üsna hästi ja tort oli hea kui kergelt häiriv küpsetuspulbri maitse välja arvata.

Peale valmis tordi paari tunnist külmkapis olekut oli vahukooreosa palju tugevam, siis sain taldrikule vajunud täidise noaga tordi külgedele tõsta ja taldriku ääre salvrätiga puhastada.
Sõime mõne tunni pärast.

Õunakook (gluteeni-, piima- ja munavaba)

Selle koogi tegemisel kasutasin Sandra Vungi õunakoogi retsepti, kuid muutsin seda jahude ja suhkru poolest. Tema retseptis oli nisujahu, mina kasutasin kaerajahu ja hirsihelbeid ning palmisuhkrut.


Tainas:
2 dl gluteenivaba kaerajahu
1,5 dl hirsihelbeid
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl palmisuhkrut
0,5 dl õli
1,5 dl kookosvett (vedelik, mis tekib kui kookospiimapurki hopida külmkapis ja sealt tahke osa ära võtta). Võib osaliselt või täielikult asendada veega, aga siis pole nii hea.
mõni tera soola
1 tl sidrunimahla

Kate:
kooritud õunaviilud
peale raputamiseks palmisuhkrut ja kaneeli

Valmistamine:
Kuivained segada omavahel, lisada teised ained, segada läbi, valada küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja. katta pealt õunaviiludega, raputada üle suhkru ja kaneeliga.
Küpsetasin 200kraadise eelkuumutatud ahju keskmises osas umbes 15 minutit kuni oli näha, et suhkur juba karamellistub, siis katsin fooliumiga ja küpsetasin veel umbes 10 minutit.

See oli ka hea kook. Serveerisin seda kookosvahukoorega. Kahjuks jäi koogilõigust pilt tegemata. Kook jäi hästi pruun. Ilmselt kookosvesi ja kookossuhkur pruunistusid küpsetades, aga mõru maitset küll ei tekkinud. Kook oli mõnusaltpehme samal päeval ja ka külmkapis seisnult järgmisel päeval. Sobib söömiseks taldrikult lusikaga, sest ei püsi koos nii hästi, et käest süüa, ka taldrikule tõstes võib veidi katki minna, aga see ei riku maitset.

Kookosvahukoor (katsetused kookospiimaga)

Koondan siia kõik koogid ja magusad küpsetised, siis on hiljem lihtne leida.
Kasutasin esimest korda kookospiima eesmärgiga teha sellest vahukoort.
(Ühe korra varem kasutasin Santa Maria pakendis olevat kreemisemat kookospiima lõhe-riisipirukas https://toiduinfo.blogspot.com/2018/06/soolased-kupsetised.html ).

Uurisin eelnevalt internetist kookospiima kohta ja leidsin info, kus soovitati Santa Maria lillas purgis kookospiima, mis pidi olema ainus, mida saab korralikult vahustada.
Soovisin kasutada võimalikult naturaalset toodet, sest osad, eriti odavamad kookospiimad sisaldavad ka erinevaid E-aineid.
Kuna mul oli koju varem ostetud ühe teise firma kooskospiim, siis oli hea teha võrdlus.
Panin mõlemad purgid õhtul külmkappi, et hommikul kasutada. Selliselt toimimine pidi tagama, et  muidu ühtlaselt vedelast kookospiimast osa tahkeneb ja seda on võimalik vahustada.
Panin soovituste järgi purgid tagurpidi, põhjad üles. Selle vajalikkust mõistmata tegin seda ja enne avamist keerasin purgid õiget pidi. Valasin purgist pealt ära vedeliku ja tahke osa tõstsin lusikaga välja. See valge mass oli nii paks, et mul tekkis küsimus, kas seda üldse vahustada saab, see oli nagu väga paks kohupiimapasta. Siit tekkis praegu mõte, et äkki saaks seda sidrunimahlaga maitsestatult kasutada kohupiimakoogi tegemiseks kohupiima taimse asendusvariandina, aga see muutub ilmselt sooja käes vedelaks.

Niipea kui ma mikserdama hakkasin, muutus see paks mass vedelaks.

Katsetuste tulemused:

1. Santa Maria kookospiim - koostis: kookospähkli ekstrakt, stabilisaator guarkumm, rasva 17 g.

NB! Hiljem uuesti poodi minnes avastasin, et müügil on kahte erinevat sorti lillas purgis kookospiima. Mina ostsin toote, kus oli  kookospiima nime kõrval valges kastis tekst: perfect for cooking. Teisel tootel oli suurelt peal kiri: original ja koostises oli lisaks ka emulgaator. Eelistasin naturaalsemat.

Sellel tootel oli vedelat osa üsna vähe, tahket seevastu palju. Mul oli 2 Santa Maria purki. Esimesega tegin selle vea, et lasin ka natuke vedelat osa jääda tahke juurde ja seetõttu ei tulnud vahukoor kuigi tugev.


Tulemuseks oli selline vahukoor, mis oli pigem hapukoore taoline. Panin selle enne koogile panekut natukeseks ajaks sügavkülma. see ei muutunud selle vähese ajaga ka sügavkülmas paksemaks, aga sain ikka koogile panna ilma, et maha voolaks. Hiljem tahkenes koogi peal.


















Teise Santa Maria purgiga olin juba targem ja sain tulemuseks päris ehtsa vahukoore välimusega vahustatud kookospiima. Sellise vahukoore saamiseks ei tohiks tõesti tilkagi vedelat osa tahke osa juurde sattuda. Pigem jätke poolvedel mass panemata.
Ühest purgist saadava tahke massi vahustamisel lisasin 2,5-3 spl palmisuhkrut ja 1 tl sidrunimahla, sest vahukoort maitstes tundsin, et see lausa nõuab hapu lisamist, et maitse muutuks erksamaks.















Alles ma kirjutasin sellest, et ei saanud aru, miks purgid peaksid külmkapis tagurpidi olema. Nüüd sain teada, sest mõned päevad hiljem teise kookosvahukoore tegemise plaaniga purgid külmkappi pannes unustasin tagurpidi keerata. Purke avades olin üllatunud, sest tahke osa oli purgi peale tekkinud. Kui muidu oleks saanud enne vedeliku välja valada, sisi nüüd hakkasin lusikaga tahket massi ära tõstma. Lõpuks jäi järgi 1 dl vedelikku nagu vasakpoolses purgis paistab.





















Alloleval pildil näha olevast massist ei tulnud ilus paks vahukoor, sest siin on natuke vedelamat osa ka sisse sattunud purgist tahket tõstes. Seekordne katsetus läks vahustades peale sidrunimahla lisamist kergelt tükiliseks, aga panin ka 2 või 3 lusikatäit sidrunimahla.  Eelmisel korral 1 teelusika sidrunimahlaga ei juhtundu midagi.


Nüüd aga teine kookospiim.
2. Tropical Sun kookospiim - koostis: kookose ekstrakt, vesi, rasva 12 g)

Sellel tootel oli tahket osa vähem ja vedelat üsna palju.



Vahustades jäi see tunduvalt vedelam kui Santa Maria oma, kuigi pildilt pole erinevust väga hästi näha. Lisaks jäi see nn vahukoor teraline ja mitte meeldiv. Maiste ei olnud ka nii hea. See jäi paraku kasutamata.


Vedelikku, mis purgist alguses välja valasin kasutasin koogis vedelikuna, nimetan seda retseptis kookosveeks.
Kookosvahukoor on väga meeldiv, kookosemaitset seal minu arvates ei olnud, väga päris lehmapiimast vahukoore moodi. Väga meeldiv avastus, sellega saab teha hõrke ja uhkeid kooke.

Ahjuõuna-kookosvahukoorekook

Tegin esimesi katsetusi kookospiimast vahukoore tegemisega.  Sellest saab täpsemalt lugeda: https://toiduinfo.blogspot.com/2018/07/kookosvahukoor-katsetused-kookospiimast.html.

Esimeseks kookosvahukoort sisaldava koogi  retseptiks valisin Sandra Vungi ahjuõunatordi retsepti. See oli tõeliselt hea.
See kook on gluteenivaba, piimavaba, munavaba.




Koogi tegemiseks tuleks eelmisel päeval panna kookospiimapurk külmkappi, siis muutub piim tahkeks vahustatavaks massiks. Purk tuleks panna mitte õiget pidi, vaid justkui pea peale seisma. Miks see on vajalik? Põhjus selles, et kookospiima tahke osa ei vaju mitte põhja, vaid hoopis purgi ülemisse ossa, nii imelik kui see ka pole. Kui purk on külmkapis tagurpidi, siis õiget pidi tagasi keerates ja purgi avades on vedelik peal ja tahke põhjas. Nii saab kõigepealt valada ära vedeliku ja siis lusikaga purgist välja tõsta paksu osa.
Loe kookosvahukoore tegemisest täpsemalt siit:  https://toiduinfo.blogspot.com/2018/07/kookosvahukoor-katsetused-kookospiimast.html

Tainas:

3 dl (150 g) gluteenivaba kaerajahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
1 dl palmisuhkrut (retseptis oli 75 g rafineerimata suhkrut
0,5 dl õli (kasutasin rapsiõli)
1,5 dl vett
1 tl sidrunimahla

Ahjuõunad:
3 keskmist õuna (450 g)
3 spl palmisuhkrut (retseptis 2 ½ kuhjaga spl rafineerimata suhkrut)
1 tl kaneelipulbrit

Kookosvahukoor:
1 purk (400 g) täisrasvast kookospiima (Santa Maria, lillas purgis) (retseptis oli 2 purki)
3 spl palmisuhkrut (retseptis 3 kuhjaga sl (rafineerimata) tuhksuhkrut)
1 tl sidrunimahla (retseptis ei olnud, aga mulle tundus, et sidrunimahl on selles vahukoores asendamatu )

hakitud kreeka pähkleid serveerimiseks (u.60 g)

Koori õunad, lõika neljaks ja eemalda sisemused. Sega suhkur kaneeliga. Vooderda keeksi-või leivavorm küpsetuspaberiga ja aseta õunad vormi. Raputa neile peale suhkru- ja kaneelisegu.

Sega koogi kuivad koostisained omavahel, lisa õli, vesi, sidrunimahl.  Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ümmarguse koogivormi põhja.
Pane korraga eelkuumutatud ahju koogitainas ja õunad. Kooki küpseta 18 minutit ja ahjuõunu 30 minutit. Jahuta kook ja ahjuõunad maha.


Küpsenud koogipõhi kipub murenema, sest koogis pole gluteeni, mis tainast seoks ja seda on üsna raske kandikule tõsta. Minul läks koogipõhi seda tehes katki, kuid tõstsin tükid kandikul õigesse kohta. Pärast kooki serveerides ei olnud aru saadagi, et koogipõhi oleks katki olnud.
Koogipõhi oli pehme ja jäi pehmeks ka külmkapis.

Vahukoore tegemiseks võta kookospiimapurk külmikust välja, keera õiget pidi, ava. Vala vedel osa ära (seda saab kasutada mõnes teises küpsetises või toidus) ning tõsta kookoskreem purgist kaussi. 



Lisa suhkur ja vahusta minut-paar. Sellise paksu vahukoore saamiseks ei tohi paksu kookospiima massi sekka sattuda mitte tilkagi vedelat kookospiima osa, muidu jääb kookosvahukoor vedel.
Lõika jahutunud ahjuõunad väikesteks kuubikuteks

ja sega need kookosvahukoorega läbi. Vala vahukoore-ahjuõunasegu koogile ja määri lusikaga ühtlaselt laiali. Lisa hakitud või purustatud kreeka pähklid. Hoia kooki mõni tund või üleöö külmas. 
Kook oli ka järgmisel päeval hea pehme. Kuigi selle koogi välimus on tagasihoidlik, siis kook oli väga hõrgutav ja maitsev, mitte nagu saialine, vaid nagu uhke kook.

Hirsist ja riisist tehtud pähkli-rosinakeeks


Tegin sellise koogikatsetuse, mis jäi üsna puruse konsistentsiga ja väga keeksi moodi.

4 dl hirsihelbeid
2 dl riisijahu
1,5 dl palmisuhkrut
0,5 tl soodat
1 dl kookosõli
3 dl suvikõrvitsat (1 keskmine)
3 muna
0,5 sidruni mahl
0,5 dl rosinaid
0,5 dl india pähkleid

Suvikõrvits riivida peene riiviga köögikombainis.
Muinavalged vahustada tugevaks vahuks, munakollased vahustada palmisuhkruga ühtlaseks. Valgevahu hulka lisada kollasevaht, riivitud suvikõrvits koos tekkinud vedelikuga, sidrunimahl, köögikombainis peenemaks purustatud india pähklid ja omavahel segatud kuivained. Mikserdada kõik läbi, segada juurde pestud rosinad.
Valada küpsetuspaberiga kaetud ümmarguse koogivormi põhja ja küpsetada 20-25 minutit 200kraadise ahju keskmises osas.


Kaerajahupõhjal kookose-apelsinikook


Põhi: 
4 dl kaerajahu
1 muna
5 spl palmisuhkrut
3 spl kookosõli

Panin kõik köögikombaini ja töötlesin ühtlaseks purutaoliseks massiks. Panin küpsetuspaberiga kaetud ristkülikukujulisse vormi.

Kate:
5 muna
2 dl apelsinist pressitud viljalihaga mahla (1 suur apelsin)
2 spl kartulitärklist
2 dl Santa Maria kooresemat kookospiima (roosas 400 ml pakis ilma lisaaineteta)
6 spl palmisuhkrut

Vahustasin koos munad ja palmisuhkru, lisasin tärklise, mahla ja kookospiima. Vahustasin koos läbi, valasin ettevaatlikult põhjale.
Küpsetasin 200kraadise ahju keskmises osas. 10 min pärast oli kook pealt pruun, kuid alt alles vedel. Katsin fooliumiga ja küpsetasin veel umbes 10 minutit.

Meeldivalt karamellise maitsega kook, katteosa jäi kergelt kreemjas, pealispind sametine.



Maasika-banaanimoosiga rullbiskviit


Rullbiskviit:
3 muna
3 spl palmisuhkrut
1 spl riisijahu
1,5 spl tärklist

Täidis:
7 dl maasikaid
1 väiksem banaan

Munavalged vahustada tugevaks vahuks, munakollased vahustada suhkruga. Munavalgevahule lisada kollasevaht ja omavahel segatud riisijahu ja tärklis.
Küpsetada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil. Ahjust võttes katta biskviitpõhi märjaks tehtud küpsetuspaberiga, et küpsetis jääks pehmeks ja kokku rullitavaks. Jahtunult katta täidisega, keerata rulli.

Täidise tegemiseks purustasin köögikombainis koos banaani ja maasikad.
Rull oli üsna pehme ja kuna mul oli üsna palju moosi vahel, siis sõime taldrikult kahvliga.
Sai väga ruttu otsa. :)


Biskviittaignast tort india pähkli-maasika-apelsinikreemi ja marjadega




















Biskviitkihid:
8 muna
4 spl riisijahu
4 spl tärklist
14 tk kuivatatud datlit

Datlid pesin, kontrollisin, et kive poleks sees, panin tassi sisse ja katsin nii vähese veega, et datlid olid vaevalt kaetud. Jätsin tunniks ajaks pehmenema, siis püreestasin datlid ja vee saumikseriga.

Munavalged vahustasin tugevaks vahuks, munakollased vahustasin koos datlipüreega. Segasin lusikaga munavalgevahu hulka munakollasevahu (pigem oli vedelik kui vaht) ja omavahel segatud tärklise ja riisijahu.
Küpsetasin kaks põhja ümmarguses koogivormis. Kuna üks kiht tuli paksem, lõikasin selle veel omakorda kaheks kihiks.
Nii tuli mul siis kolm biskviitkihti. Immutasin kõiki kihte apelsinist pressitud mahlaga.

Kreem:
2 pk (a`150 g) india pähkleid.
1, 5 apelsini
0,8 l maasikaid
1 spl mett (kes on harjunud magusat sööma, peaks rohkem panema)

Panin pähklid ööseks külmkappi vette likku. Hommikul valasin vee ära, pesin pähklid sõelal ja purustasin köögikombainis. Lisasin pähklipurule apelsinist pressitud mahla ja maasikad ning mett.
Katsin immutatud põhja kreemiga, lõikasin sinna peale veel maasikatest viile.

Sinna peale panin teise biskviitkihi, immutasin, katsin kreemiga, samuti tegin kolmanda kihiga. Katsin tordi pealt marjadega ja oligi valmis söömiseks.
Ostsin 1,5 kg maasikaid ja peaaegu kõik läksid sellesse tordisse.




Speltapannkoogid



Tegin spelta püülijahust ülepannikooke. Serveerisin neid banaani ning külmutatud mango ja mustikatega.
Lastele lisasin palmisuhkrut, endale ja mehele tegin pannkooke ainult soolaga. Praadidin võiga.

Retsept, mille järgi mina teen, on selline:
4 muna
7 dl jahu
1 l vett
soola
(5 spl palmisuhkrut)

Teisel korral panin pannkookide vahele banaaniviile, peale maasikaid, mustikaid ja punaseid viinamarju.


Väiksed külmutatud toorkoogid



Retsept minu raamatust.

Põhi:
150 g maapähkleid
100 g musti ploome
1 küps banaan

Pähklid ja ploomid pesta, kontrollida, et ploomides poleks kive.
Pähklid ja kuivatatud ploomid purustada koos köögikombainis, lisada banaan.

Kate:
200 g külmutatud maasikaid
4 küpset banaani

Muffinipann katta toidukilega, nii et vooderdatud on ka kõik süvendid. Siis jagada põhjasegu põhjade peale ära.
Katte tegemiseks purustada külmutatud maasikad külmunult köögikombainis. Ettevaatust, tekib kohutav müra! Kui maasikatest on saanud maasikapuru, lisada banaanitükid ja töödelda köögikombainis ühtlaseks. Täidis valada põhjadele, panna sügavkülma. Umbes tund enne tarvitamist võtta sügavkülmikust välja. Kile abil on koogikesi kerge vormist välja saada.
Millegi pärast oli kookidel kergelt mõrkjas maitse. Ei tea, kas see oli mustade ploomide tõttu või põhja koostisainete omavahelise reageerimise tulemus.
Põhja võib teha ka datlite ja mandlitega.


Külmutatud puuvilja-marjatort





























Jällegi minu raamatust.

Põhi:
150 g rosinaid
150 g maapähkleid
Pesta, purustada koos köögikombainis ühtlaseks ja peeneks massiks, laotada küpsetuspaberiga kaetud küpsetusvormi põhja.

Kate 1:
4 küpset banaani
1,5 dl külmutatud musti sõstraid

Mustad sõstrad purustada, siis lisada juurde banaan ja purustada koos. Me tegime seekord nii, et panime korraga külmunud marjad ja banaani, aga see oli viga, sest seetõttu jäid sõstarde kestad üsna suured ja need ei läinud enam peeneks, parem oleks külmunud marjad kõigepealt üksi peeneks pulbriks purustada.
Esimene kate valada põhja peale ja panna tunniks ajaks sügavkülma. Siis teha teine kate kõik koos köögikombainis purustades ja valada veidi külmunud esimese katte peale.

















Tund enne söömist võtta sügavkülmast välja.

Kate 2:
5 dl ananassi
250 g e 4 dl külmutatud segu (mango ja vaarikas)
1 banaan

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar