Gluteenivaba, teraviljavaba vegan pirukas
Põhi:
100 g päevalilleseemneid
10 poolikut keskmise suurusega keedetud kartulit (riivitult, kokkusurutult 3 dl)
2 spl oliiviõli
0,5 tl soola
Riivisin keedetud jahtunud kartulid köögikombainis. Päevalilleseemned pesin ja purustasin köögikombainis. Lisasin köögikombaini purustatud seemnete hulka riivitud kartulid, õli ja soola, töötlesin ühtlaseks taignaks. Taigna laotasin küpsetuspaberiga kaetud ümmarguse koogivormi põhja.
Küpsetasin põhja 15 min eelkuumutatud 200kraadise ahju keskmises osas.
Kate:
Köögiviljasegu:
100 g mugulsibulaid
1 suurem suvikõrvits
1 väike baklažaan
300 g brokolit
1,5 tl paprikapulbrit
soola
Sibulad hakkida, suvikõrvits ja baklažaan tükeldada ja praadida kumbki õlisel pannil poolküpseks, lõpus lisada hakitud sibul, praadida koos läbi. Külmutatud brokoli õisikud aurutada. Köögiviljad asetada sõelale, et vedelik välja nõrguks, seejärel segada praetud köögiviljad omavahel, maitsestada.
Kaste:
2,5 dl kookosvett (vedelik, mis jääb järgi kui külmkapis seisnud kookospiimapurgist on tahke osa välja võetud).
1 spl kartulitärklist
0,5 tl soola
Kuna olin jõuludeks teinud kooke ja komme, millesse läks kookospiima tahket osa, siis oli mul kolme purgi vedel osa ehk 2,5 dl järgi. Otsisin sellele rakendust ja otsustasin seda kasutada piruka kattes. Kuna vedelal kujul seda teha ei saanud, segasin selle tärklise ja soolaga ja kuumutasin pannil segades kuni oli paks.
Saadud kastme segasin köögiviljadega.
Valasin kastmega segatud katte eelküpsetatud põhja peale ja panin ahju keskmisesse ossa 200kraadisesse kuumusesse, kus küpsetasin 20 min ja siis veel 5 min koogivormi ahju põhja asetatult, et põhi pruunistuks.
Pirukas jäi põhja alt pruun, põhi oli mõnusalt mure, aga laiali ei pudisenud, püsis koos.
Alloleval pildil on põhja näitamiseks tagurpidi keeratud pirukalõik, põhi pealpool.
Pirukas oli hea, maitsed sobisid kokku. Kuna vedelikku oli pirukakattes palju, siis kate oli üsna märg, teinekord teeksin kuivema.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar