esmaspäev, 31. detsember 2018

Kräsupea (vegan, gluteenivaba, teraviljavaba)

Septembris tegin kräsupea vegan gluteenivaba variandi http://toiduinfo.blogspot.com/2018/09/krasupea-gluteenivaba-vegan-variant.html.

Seekord läksin veel sammu edasi ja tegin teraviljavaba vegan kräsupea ja õnnestus.
Taas üks uhke ja rikkaliku maitsega kook.






Tainas:
I variant:
140 g e 2,5 dl kookosjahu
110 g ehk 1,5 dl datlisuhkrut (võib asendada palmisuhkruga)
2 dl ilma suhkruta keedetud õunamoosi. Mul on suvel keedetud ja külmutatud. 
(Kui suhkruga moosi panna, siis vähendada suhkru kogust)
NB! Õunamoosi asemel võib panna 160 g banaani (kaalutud ilma kooreta)
1 tl kuhjaga küpsetuspulbrit
2 spl linajahu 
2,25 dl kookosvett (kahest kookospiima purgist tulnud vedel osa, mis tahkest järgi jäi)
1,5 dl vett

Poolele taignale 1,5 spl (toor)kakaopulbrit

Tainas II lihtsustatud variant (esimese variandi asemel) 
Nüüd, kui olen mitmed korrad seda kräsupead teinud ja kõiki koostisaineid pole olnud, siis olen välja töötanud järgneva lihtsustatud taigna retsepti:
5 dl kookosjahu
2 dl palmisuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
5 spl linajagu
9 dl vedelikku (kahe kookospiima purgi vedel osa + vesi)
Poolele taignale 2 spl kakaopulbrit

Kreem:
2 purki Santa Maria lillas purgis original kookospiima (tahket osa, mis tekib kui purke hoida ööpäev külmkapis, soovitatavalt tagurpidi)
4 spl datlisuhkrut (võib asendada palmisuhkruga)
2 tl sidrunimahla

Kui juhtub, et kookospiima purgis pole kookospiim piisavalt paks, et kreemiks kasutada, siis olukorra päästmiseks saaks keeta sellest tärklisega paksu piimakisselli, palmisuhkur ja sidrunimahl ka. Olen teinud nii, kook tuli samuti hea.

Kreemi peale:
300 g külmutatud kirsse
1,5 spl datlisuhkrut kirssidele raputamiseks

Glasuur:
0,5 dl + 1 spl palmisuhkrut (datlisuhkruga ei saa, ei sula)
3/4 tl (toor)kakaod
1,5 spl vett
0,5 spl kookosõli

Kaunistamiseks kirsse, maasikaid

Taigna tegemiseks segasin kõik koostisained. Küpsetuspulbri segasin kõigepealt jahuga segamini. Linaseemnejahu segasin eelnevalt retseptis antud veekogusega. Jagasin taigna pooleks.



















Poolest tegin heleda põhja, mida küpsetasin 20 min 200kraadise ahju keskmises osas.


















Teisele poolele lisasin 1,5 spl toorkakaod ja küpsetasin ka seda põhja 20 minutit.



















Küpsenult nägid põhjad välja sellised, hästi pragulised, üsna pehmed,
 liigutamisel laialivajuvad, aga selle koogi puhul polnud see probleemiks,
sest kreem hoiab kooki koos. Ma oleksin lisanud taignale 1 spl linajahu,
mille oleksin eelnevalt seganud 2,5 spl veega, kuid kuna linajahu oli rääsunud
(mõru maiste), siis pidin selle ära jätma.





































Kreemi tegemiseks panin kaussi kookospiima tahke osa, isegi natuke ei tohiks vedelat sisse sattuda, muidu läheb kreem vedelaks.
Kookospiima kohta saab täpsemalt lugeda siit: https://toiduinfo.blogspot.com/2018/07/kookosvahukoor-katsetused-kookospiimast.html



















Segasin lusikaga kookospiima hulka datlisuhkru. Mikseriga vahustades läheb vedelamaks.



















See oli mu esimene kokkupuude datlisuhkruga, sain selle jõuluks.

Pruun koogipõhi tuleks saada ühes tükis serveerimisalusele.
Kuna koogipõhja tõstmine ei tulnud kõne allagi, see oleks lihtsalt mitmekümneks tükiks laiali vajunud, siis lükkasin taldriku koogipõhja alla ja proovisin nii selle taldrikule saada. Sinnamaani, kus pildil näha on, see õnnestuski, edasi pidin kasutama erinevaid võtteid, et see kuidagi taldrikule saada.


















Alloleval pildil on põhi "pusletükkidest" taas kokku pandud :)

Katsin põhja poole kookosvahukoorega, sinna peale laotasin külmunud kirsid.



















Kuna kirsid olid üsna hapud, raputasin need üle datlisuhkruga.


















Hele põhi tuleb kräsupea tegemisel tükkideks lõigata. Mina sain selle etappi vahele jätta.
Piisas, kui võtsin küpsetuspaberi äärtest kinni ja tükeldatud hele põhi oligi
nagu iseenesest olemas.:)


















Segasin selle ülejäänud vahukoorega väga kergelt läbi, sest mida rohkem segada,
seda pudimaks see muutus.



















Katsin kirssidega kaetud põhja kookosvahukoore ja heleda põhja tükikeste seguga.


















Proovisin datlisuhkruga  glasuuri teha, kuid see ei õnnestunud, tulemus tuli selline:


Aga tegin sellest väiksed šokolaadikommid.
  
Kommi retsept oli siis selline:
1 spl toorkakaod
4 spl datlisuhkrut
3 spl vett
1 tl kookosõli

Õige glasuuri tegemiseks pidin kasutama palmisuhkrut (õiged kogused postituse alguses)

Glasuuri tegemiseks segasin palmisuhkru, kakao, vee ja kookosõli, kuumutasin pliidil segades kuni suhkur oli sulanud. See toimub üsna kiiresti, kuumaks pole vaja glasuuri lasta.
Glasuur hakkas üsna kiirest tahkuma, umbes 1,5 minutiga.
Tuleks kohe pärast valmistamist koogile niristada.










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar