laupäev, 25. august 2018

Kapsarullid (ilma lihata)

Ilma lihata kapsarullid
Ma ei taha öelda, et selline rohkelt kuumtöödeldud toit tervislik oleks, aga nostalgia mõttes ja lastele tavalisi hakklihaga kapsarulle tehas, tegin endale ja mehele lihavaba variandi. Ämm imestas, mis selles küll nii lihamaitset meenutab, ise jäin ka tulemusega rahule, kuigi oleksin võinud täidist veelgi julgemalt maitsestada.


1 kapsas

Täidis:
1 suur kabatšokk - riivitult, purustatult kuivaks pigistatult 6 dl tihedalt kokku surutud massi. (Sama kogus riivitud massi saab tegelikult ka 2 väiksest koorega noorest suvikõrvitsast)
1 baklažaan - riivitult, purustatult, kuivaks pigistatult 1,5 dl
3 dl keedetud pruuni riisi
1 spl linaseemnejahu + 2,5 spl vett (aitab massi koos hoida ja annab pruunikat värvi)
1 sibul
soola
musta peenpipart
paprikapulbrit (oleks võinud panna hoopis erksamat grillmaitseainet)

Kapsarullide tegemiseks on hea kasutada suurt kapsast, lehed peaksid olema terved. Kapsa juurikas lõigatakse võimalikult sügavalt kapsa seest välja nii, et kapsa peasse sisse ei lõikaks, aga samas peab olema lõigatud nii, et lehed ei oleks juurikaosa küljes kinni, vaid tuleksid peale keetmist kapsa küljest kergesti lahti. Kapsas pannakse suurde potti keema kuni lehed muutuvad pehmeks.

















Kui pealmised lehed tunduvad juba nii pehmed, et neid saab kokku keerata ilma, et nad katki murduksid, võib need kahvli või millegi muu abil ettevaatlikult kapsa küljest lahti võtta, et lehti katki ei teeks.















 Liiga pehmeks ei tohi ka keeta, siis lähevad lehed katki. Lehed, mis veel pehmed ei ole, jätta keema. Kui pealmised lehed on ära võetud, võib sisemisi lehti nii palju kui nad lahti tulevad kapsa pea küljest lahti võtta ja potti jätta koos kapsaga keema, siis lähevad need kiiremini pehmeks.

Kapsalehtede küljest lõigata jämedaid rootsusid õhemaks, et oleks parem rulli keerata.


Täidise tegemiseks
eemaldasin kabatšokil koore ja pehme seemnetega sisu, tugeva osa riivisin köögikombainis peene riiviga, pigistasin peotäite kaupa vedelikust kuivaks. Siis panin selle riivitud kuiva segu köögikombaini, purustasin peeneks ja taaskord pigistasin kuivaks. Lõpptulemusena sain sellest suurest mitmekilosest kabatšokist 6 dl kuiva massi.
Riivisin ka baklažaani peene riiviga köögikombainis. Koor oli nii kõva, et ei kannatanud üldse riivida, jäi tervelt riivi ja köögikombainikaane vahele, targem oleks olnud enne ära koorida. Purustasin riivitud massi ja pigistasin peotäite kaupa kuivaks. Hakitud sibula praadisin õlisel pannil läbi.
Keedetud riisi purustasin köögikombainis peeneks, lisasin kuiva kabatšoki ja -suvikõrvitsamassi, veega segatud linaseemnejahu, praetud sibula, soola, maitseaine, töötlesin köögikombainis ühtlaseks massiks.

Ma olen enne kapsalehtede täitmist lehed komplektidesse valmis pannud (väiksem või kaks väiksemat suurema sees). Katkisi lehti saab väga edukalt paigata teise lehe peale ja nii neid ära kasutada.
Pildil näha nii kohe täitmist ootav lehtede komplekt, ootel olevad 2 komplekti ja valmis rullid.

 
Tõstsin kapsalehtedele väikese kuhja täidist ja keerasin otstest kinniseks rulliks. Mul on pildil üsna väiksed kapsalehed, palju mugavam on seda teha suuremate lehtedega.




Ahjupanni katsin küpsetuspaberiga, määrisin selle õliga, ladusin kapsarullid pannile, veeretasin enne kapsarulli seal pannil õli sees läbi, et pealt ka õliga koos oleks. Küpsetasin  200kraadise ahju keskmises osas. Vahepeal keerasin mitu korda külge, nii et igalt poolt ilus pruunikas küpseks.
Ei kasutanud tilkagi vett! Minu ema ja vanaema on alati nii teinud ja tulevad väga head ja kapsas jääb pehme.

Järgi jäänud kapsarulle on hea viiludeks lõigatult ka leivaga süüa, mina sõin siis riisileibadega.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar